Voor

Koffie voor het hardlopen – niet eens zo’n gek plan!

Koffie voor het hardlopen. Cafeïne is de nieuwe natuurlijk doping

Voor alle koffieliefhebbers heb ik goed nieuws! Het is bewezen dat cafeïne de prestaties van hardlopers kan bevorderen! Als ik ‘s ochtend geen ‘bakkie' koffie te pakken krijg, dan ben ik niet te genieten. Daarom start geen enkele dag zonder een bak koffie, zelfs als ik ga hardlopen. Het liefst zo zwart en sterk mogelijk. Nu ik weet dat koffie goed is voor renners, heb ik een extra reden om te genieten van een heerlijke warm bakkie!

Cafeïne werkt als een soort doping

Zoals iedereen wel weet, wordt koffie vooral gedronken voor de cafeïne. Deze stof zorgt ervoor dat je hardloopprestaties worden verbeterd. Cafeïne stimuleert niet alleen je vetverbranding, maar ook de hersenfunctie. Omdat de vetverbranding sneller verloopt heb jij tijdens het hardlopen meer toegang tot je energie. Hierdoor heeft het een positief effect op je uithoudingsvermogen.

Omdat cafeïne dus ook de hersenfunctie stimuleert, kost het lopen minder energie. De spieren en zenuwen zijn beter op elkaar afgesteld en daarnaast ben je meer gefocust tijdens het lopen. Dit alles zorgt ervoor dat je niet alleen langer kan hardlopen, maar ook een stuk sneller.

Fabels over koffie de wereld uit helpen

Sommige mensen zeggen dat teveel koffie slecht voor je is. Dat als je meer dan een paar bakken per dag drinkt, er allemaal enge dingen met je gebeuren. Ook uitdroging door koffie komt meer dan eens ter sprake. Omdat ik zo'n koffiefanaat ben, wilde ik dit niet zomaar geloven. En gelukkig is de wetenschap met mij!

Uit studie is gebleken dat het drinken van 5 kopjes koffie per dag weinig tot geen effect heeft op de hydratatie. Daarnaast blijkt dat het drinken van koffie een positief effect heeft op de hersens van dementerende mensen. Uiteraard heeft cafeïne bijwerkingen als je teveel inneemt, maar met een normale dagelijkse inname (gemiddeld 2,4 koppen koffie per persoon) treden deze bijwerkingen niet op.

Wanneer en hoeveel koffie voor het hardlopen?

Een ander onderzoek vertelt me dat je geen bakkie koffie net voor het hardlopen moet drinken. Als je koffie een uur voor je race of training drinkt, heb je het meeste effect. Daarnaast hoef je ook niet gelijk een hele pot koffie in 1 keer op te drinken. Het grootse effect wordt bereikt met een inname van 3 tot 6 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Een kopje koffie bevat ongeveer 100 milligram cafeïne. Meer innemen zorgt niet voor nog betere prestaties.

Maar ik lust helemaal geen koffie, wat nu?

Als je geen koffie lust, betekent het niet automatisch dat je nooit een snellere hardloper kan worden. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel alternatieven op de markt. Zo zijn er heel veel andere producten met een hoge hoeveelheid cafeïne. Je kan bijvoorbeeld kauwgom met cafeïne nemen of in plaats van koffie een energiedrank, cola en thee. Tegenwoordig verwerken sportvoeding merken ook cafeïne in hun producten, zoals energiedrank en gels

Ben jij ook een koffieliefhebber? En heb jij het idee dat cafeïne een positief effect heeft op je prestaties? Laat het weten in een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *