Beginners

Geen puf om te gaan hardlopen? Pas eerst de 12 minuten regel toe!

De 12 minuten regel bij hardlopen

Lange dag op werk gehad, gebrek aan motivatie of heb je gewoon niet de energie om te gaan hardlopen? Een vaak gehoord excuus om een hardlooptraining over te slaan. Voordat je volgende keer weer de brui er aan geeft, pas dan eerst de 12 minuten regel toe.

Wat is de 12 minuten regel bij hardlopen?

Je vraagt je misschien af wat de 12 minuten regel is. Terecht! Ik had er ook nog nooit van gehoord. Simpel gezegd kan je pas na 12 minuten zeggen of je echt te weinig energie hebt om te gaan hardlopen. In meeste gevallen kan je vooraf je hardlooprondje geen eerlijk antwoord geven of je echt geen puf hebt om te gaan hardlopen.

Deze regel is gebaseerd op onderzoek

Dit is niet één van die wijsheden van oma om je aan het hardlopen te krijgen, maar de 12 minuten regel is daadwerkelijk gebaseerd op onderzoek. In Maastricht is er onderzoek gedaan onder twee groepen studenten.

De eerste groep werd vooraf gevraagd hoe de looptraining zou gaan. De tweede groep werd gevraagd na 12 minuten hardlopen om een voorspelling te doen voor de rest van de looptraining. Aan de hand van hartslaggegevens werd gekeken of de voorspellingen klopte. Wat bleek: De voorspelling van groep 1 klopte voor geen meter.

Resultaten van het onderzoek naar de 12 minuten regel

De groep 1 studenten konden veel moeilijker voorspellen hoe de training ging. De studenten die dachten dat ze energie genoeg hadden ging het achteraf minder goed mee. Studenten met een kater en geen puf hadden om te gaan hardlopen, deden het beter dan voorspeld. De voorspelling van groep 2 kwamen meer overeen met de werkelijkheid. Ze konden na 12 minuten hardlopen veel beter inschatten over het restant van de looptraining.

Daarnaast waren de studenten die in het begin geen puf hadden om te gaan hardlopen na 12 minuten training veel energieke dan vooraf!

Welke conclusies kunnen we trekken uit dit onderzoek?

De belangrijkste vondst is dat we in meeste gevallen vooraf niet goed kunnen inschatten hoe moe of energiek we zijn voordat we gaan hardlopen. Heb jij hetzelfde gevoel? Bedenk dat de volgende keer dat het na 12 minuten hardlopen je echt kan inschatten of je niet genoeg energie hebt en je hardlooprondje staken. Daarnaast waren de meeste proefpersonen veel energieker na de 12 minuten looptraining.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *