Hardloopblessures

Liesklachten? De liesblessure bij hardlopers

Liesklachten? Liesblessure bij hardlopers

Heb jij last van je lies en zijn de klachten ontstaan door hardlopen? Helaas ben je niet de enige. De liesblessure is een veelvoorkomende blessure onder hardlopers. Het is gelukkig meestal geen ernstige blessure, maar wel vervelend. Benieuwd hoe je de liesklachten kan voorkomen of hoe je er snel van geneest?

Wat is een liesblessure?

De lies bevind zich aan de binnenkant en deels aan de voorkant van het bovenbeen en zit verbonden aan je buikspieren. Heb je pijn of last rondom je lies? Zo ja, dan spreken we over een liesblessure. Meestal is de iliopsoas de boosdoener. Dit is een belangrijke spier die helpt bij het voortbewegen met hardlopen. Door een verkeerde beweging of overbelasting van de iliopsoas ontstaan de liesklachten.

Hoe ontstaan liesklachten bij hardlopen?

Een liesblessure ontstaat regelmatig bij hardlopers. Vooral als je regelmatig de onverharde paden onveilig maakt. Door een hobbelige ondergrond en veel bochten kan opeens de pijn in de lies schieten. Andere redenen waarom een liesblessure kan ontstaan zijn:

  • Onder- of overpronatie
  • Verschil in lengte van benen
  • Blokkade in het heupgewricht
  • Overbelasting
  • Instabiliteit in de heupen

Hoe kan je een liesblessure voorkomen?

Door de bovenstaande redenen te minimaliseren kunnen we de kans op een liesblessure verkleinen. Heb je last van onder- of overpronatie of zijn je benen niet even lang? Ga dan langs een speciaalzaak voor hardlopers. Ze kunnen je voeten opmeten en adviseren welke hardloopschoen (met inlegzool) het best bij jou past.

Heb je de juiste hardloopschoenen? Door krachttraining kan je de kans verkleinen op liesklachten. Werk regelmatig een krachtsessie af voor de been-, bil-, heup- en buikspieren. Daarmee vergroot je de stabiliteit in de heupen en sterk je de iliopsoas aan. Waardoor de kans op overbelasting afneemt.

Toch pijn aan je lies? Zo kom je er vanaf

Heb je helaas toch niet de liesblessure kunnen voorkomen? Gelukkig kan je vaak met voldoende rust snel herstellen. Gun je lichaam 2 weken rust om te herstellen van de liesklachten. Is de pijn verdwenen? Bouw dan weer langzaam het hardlopen weer op. Komt de pijn toch weer onverhoopt terug, neem dan extra rust en bouw het hardlopen minder intensief op. Het heeft ook zin om de lies licht te rekken, zodat de spanning van de spier af gaat.

Worden de liesklachten erger? Neem dan contact op met de huisarts of sportfysioloog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *