Hardlopen

Het zwarte gat na het behalen van je hardloopdoel

Het zwarte gat na het behalen van je hardloopdoel

Ik vind niet de voorbereiding op mijn hardloopwedstrijd het zwaarst, maar juist de periode erna. Vooraf train je nog dagelijks om op je best te zijn, maar na het behalen van de finish val je opeens in een zwart gat. Na mijn eerste ultraloop heb ik in de weken daarna best zwaar gehad. Ik miste de motivatie en zin om weer de hardloopschoenen aan te trekken. Waarom verdwijnt opeens de motivatie na het behalen van je hardloopdoel en wat kan je ertegen doen?

Waardoor wordt het gebrek aan motivatie veroorzaakt?

Elke week trek je nog met veel plezier je hardloopschoenen aan om een rondje te gaan hardlopen. Je hebt namelijk een mooi hardloopdoel in het vooruitzicht. Je doet er alles aan om helemaal fris aan de start te staan. Na het behalen van je hardloopdoel ben je opeens die motivatie kwijt. Waar train je eigenlijk nog voor? Het is moeilijk om gemotiveerd te raken (en te blijven) zonder een hardloopdoel voor ogen.

De benen zijn nog aan het herstellen van je hardloopdoel

Een andere reden waarom het moeilijk is om gelijk weer te trainen, is dat de benen nog niet hersteld zijn. Voorafgaand loop je geweldige tijden en kosten duurlopen weinig energie. Na de hardloopwedstrijd lijkt alle energie uit je lichaam te zijn verdwenen en voelen je benen aan als beton. Ik heb bijna drie weken nodig gehad na mijn ultramarathon om weer een training te beginnen met frisse benen.

Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen van de wedstrijd die je hebt gelopen. Geef je lichaam ook die tijd en verwacht niet gelijk dat je weer records loopt. Als je verwachtingen lager zijn, raak je niet gefrustreerd dat alles wat langzamer en moeilijker gaat.

Zorg dat je weer een hardloopdoel hebt

Na het behalen van je hardloopdoel is het belangrijk om gelijk naar een nieuwe doel toe te werken. Dit hoeft niet zo groot doel te zijn die je eerder behaald hebt, maar door je in te schrijven voor een hardloopwedstrijd blijft je gemotiveerd en heb je een reden om te blijven hardlopen.

In de tussentijd kan je echt gaan zoeken naar je wat je volgende grote hardloopdoel wordt. Je blijft op deze manier fit en in een hardloopritme. Zodra je weer begint met de trainingsweg richting je volgende grote doel, hoef je niet weer helemaal van vooraf aan te beginnen met trainen.

Hoe zorg jij ervoor dat je niet in een zwart gat belandt na het bereiken van je ultieme hardloopdoel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *