Hardlopen

Endorfine, waarom word je eigenlijk blij van hardlopen?

Van hardlopen word je blij door endorfine

Het is soms even lastig om de hardloopschoenen aan te trekken om een rondje te gaan rennen. Maar achteraf overheerst meestal een tevreden gevoel. Ook tijdens het hardlopen kan er een blij gevoel ontstaan. Je lichaam maakt met hardlopen endorfine aan en dat is niet voor niks.

Wat is endorfine?

Endorfine, ook wel het gelukshormoon genoemd, is een neurotransmitter. Het wordt in onze eigen lichaam gemaakt en dat betekent dat we het niet via voeding binnenkrijgen. Het hormoon regelt het geluksgevoel en dat we ons goed voelen. Daarnaast werkt het als een natuurlijke pijnstiller. Het hormoon hecht zich aan receptoren in onze ruggenmerg en hersenen, waardoor pijnprikkels niet meer kunnen worden doorgegeven.

Waarom je lichaam endorfine aanmaakt met hardlopen

Het is niet voor niks dat er met hardlopen endorfine vrijkomt in je hersenen. Het heeft namelijk een positief effect op je lichamelijk activiteit.

  • De endorfine heeft een antalgische werking. Hierdoor ervaar je de pijn minder. Pijntjes zoals spierpijn, scheurtjes en vermoeide benen heb je minder last van dankzij dit hormoon.
  • Het gelukshormoon heeft een positief effect op ons hart en luchtwegen. Waardoor je minder snel buiten adem raakt.
  • Endorfine werkt stressverminderd, waardoor angsten onderdrukt worden. Heb je het moeilijk tijdens een hardloopwedstrijd of trailrunevenement? Een boost endorfine helpt je naar de finish.
  • Het is ook bekend dat het gelukshormoon je immuunsysteem verbetert. Je voelt je fitter als het immuunsysteem op peil is.
  • Teveel van deze stof kan een runner’s high veroorzaken.

High worden van het gelukshormoon

Misschien heb je er weleens over gelezen of zelf ervaren. Sommige ultralopers worden high na uren achter elkaar hardlopen. Dit fenomeen wordt ook wel de runner's high genoemd. Als er teveel van dit gelukshormoon in je lichaam aangemaakt, resulteert het in een high gevoel. Een runner's high ontstaat niet met een simpel hardlooprondje. Om dit te ervaren moet je meerdere uren achter elkaar hardlopen.

Word jij ook altijd blij tijdens of na het hardlopen? En heb jij weleens een runner’s high opgelopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *