Hardlopen

Excess post oxygen consumption (EPOC) beter bekend onder het afterburn-effect

EPOC - Excess post oxygen consumption

Ben jij begonnen met hardlopen op te gaan afvallen? Dan heb ik goed nieuws! Niet alleen tijdens het hardlopen verbrand je lichaam energie, ook na de hardlooptraining en daar hoef je helemaal niets voor te doen. Dit fenomeen wordt ook wel excess post oxygen consumption, afgekort EPOC, genoemd. EPOC treedt op na een intensieve training.

Wat is excess post oxygen consumption (EPOC)?

Na het afronden van je hardlooptraining vertraagd je hartslag, normaliseert je bloedcirculatie, neemt de activiteit in je spieren af en verminderd je ademhaling. Toch heeft je lichaam een verhoogde vraag aan zuurstof dan voor je begon met hardlopen. Het extra zuurstofverbruik na de training wordt ook wel excess post oxygen consumption genoemd. De benaming zegt het eigenlijk al. Als we het vertalen naar het Nederlands betekent EPOC overmatige post (training) zuurstofconsumptie.

Overmatige zuurstofconsumptie na het hardlopen

Je lichaam vraagt niets voor niks extra zuurstof na het hardlopen. Tijdens het hardlopen wordt er energie in je spieren verbrand. Een afvalstof die daarbij vrij komt is melkzuur, ook wel lactaat. Hoopt de lactaat op in je spieren kan dat leiden te verzuring. De energie die vrijkomt tijdens de EPOC fase gebruikt je lichaam om de opgebouwde lactaat om af te voeren. Daarnaast heeft je lichaam ook extra energie nodig om je lichaam weer in rust te krijgen.

Hoe wordt de EPOC berekent?

Het berekenen van de excess post oxygen consumption is vrij simpel. Het is de totale zuurstofinname na de training min het zuurstofinname die je normaal gesproken in rust zou nemen. Weet je deze gegevens dan kan je met de volgende formule de EPOC berekenen:

T – (R * M) = EPOC

  • T: De totale zuurstofinname (in liter) van direct na de training totdat de rustwaarde is bereikt
  • R: De zuurstofinname (in liter) die je normaal gesproken in rust zou nemen per minuut
  • M: De duur in minuten van de einde van je training totdat de rustwaarde is bereikt.

Een rekenvoorbeeld

In rust zou je 0,3 liter per minuut aan zuurstof inademen. Na de training duurt het 11 minuten totdat je deze rustwaardes weer hebt bereikt. In totaal heb je gedurende die 11 minuten 6 liter aan zuurstof ingeademd.

6 – (0,3 * 11) = 2,7 liter aan zuurstof

Gebruik jij de EPOC informatie en data om daar een betere hardloper van te worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *