Hardlopen

Wat is verzuring en hoe voorkom je het tijdens hardlopen?

Verzuring van de benen tijdens het hardlopen

Elke hardloper kent het gevoel van branderige spieren wel. Vooral na een korte sprint tijdens een intervaltraining voel je al snel de verzuring optreden. Waardoor wordt de verzuring eigenlijk veroorzaakt tijdens het hardlopen en kan je iets doen om het te voorkomen?

Waar haalt je lichaam energie vandaan?

Het lichaam zet koolhydraten en vetten om naar energie. Om deze twee voedingstoffen te verbranden heeft je lichaam ook nog zuurstof nodig. In rust adem je genoeg in om je spieren aan zuurstof te voorzien. Deze manier van energieproductie noemen we aerobe verbranding.

Wanneer je intensieve inspanning levert hebben je spieren meer zuurstof nodig. Soms meer dan dat je op het moment kan inademen. Als dat het geval is maakt het lichaam gebruik van anaerobe energieproductie. Deze productie heeft minder zuurstof nodig dan aerobe verbranding. Een van de afvalstoffen van deze verbranding is melkzuur.

Waardoor ontstaat er verzuring in de spieren tijdens hardlopen?

Gelukkig kan je lichaam melkzuur weer omzetten naar energie. Hiervoor heeft het echter wel zuurstof voor nodig. Zodra je lichaam meer melkzuur produceert dan het kan omzetten naar energie, ontstaat er een ophoping van melkzuur in de spieren. Oftewel je benen lopen vol.

Door de ophoping van melkzuur kan de spier niet meer efficiënt samentrekken. Dit uit zich in een branderige gevoel in je benen. Je spieren kunnen zelfs helemaal blokkeren wanneer deze te vol zijn gelopen met melkzuur.

Wat kan je tegen de verzuring doen tijdens het hardlopen?

Eigenlijk wanneer je last krijgt van verzuring tijdens het hardlopen, dan ben je te laat. Door het tempo te verlagen geef je het lichaam wel de kans om melkzuur af te breken in energie. Je zal merken dat je in een lager tempo veel langer kan doorlopen, dan wanneer je een sprintje trekt.

Gelukkig kan je wel trainen om minder last van verzuring te hebben tijdens het hardlopen. Je werkt dan specifiek om je anaerobe drempel te verhogen. Het is vooral fijn wanneer je een persoonlijk record wilt verbeteren op een bepaalde afstand. Hoe hoger de anaerobe drempel hoe langer je een hoger tempo kan hardlopen.

Specifieke training om anaerobe drempel te verhogen

Zoals hierboven vermeld kan je ervoor zorgen dat je langer kan blijven hardlopen zonder dat je benen vol lopen. Een belangrijke voor de hand liggende peiler is je conditie. Een betere conditie zorgt voor een betere zuurstofopname en transport naar de spieren.

Bekijk de video om tips om je conditie te verbeteren.

Daarnaast kan je ook werken aan je duurvermogen. Door een langzame duurtraining te lopen train je het lichaam op een efficiëntere vetverbranding. Doordat dit systeem beter werkt, kan je lichaam makkelijker energie opnemen en zal je minder hoeven te leunen op de anaerobe energieproductie.

Heb jij weleens last van verzuring tijdens het hardlopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *