Wellicht heb je er weleens last van gehad: een teennagel die ineens een blauwe kleur krijgt na een intensieve training of hardloopwedstrijd. Het ziet er misschien niet direct zorgwekkend uit, maar het kan flink pijnlijk zijn. Waar komen die blauwe nagels tijdens het hardlopen vandaan, en nog belangrijker: wat kun je doen om ze te voorkomen en te behandelen?
Hoe ontstaan blauwe nagels met hardlopen?
Blauwe nagels, ook wel bekend als een subunguale hematomen, ontstaan door herhaaldelijke druk of stoten tegen de teennagels. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat je hardloopschoenen te klein zijn, je tenen steeds tegen de voorkant van je schoen stoten, of je sokken te weinig demping bieden. Bij elke stap krijgt je nagel als het ware een klap, en na verloop van tijd kan dit ervoor zorgen dat bloedvaten onder de nagel beschadigd raken. Het bloed dat zich ophoopt, zorgt voor de blauwe kleur.
Herkenbare oorzaken onder hardlopers
Voor hardlopers zijn er specifieke situaties waarin blauwe nagels vaker voorkomen:
- Afdalingen tijdens trailruns zorgen voor extra druk op je nagels doordat je voeten naar voren schuiven.
- Te krappe schoenen beperken de bewegingsvrijheid van je tenen en veroorzaken extra wrijving.
- Lange duurlopen of marathons geven je nagels veel impact te verduren, simpelweg door het grote aantal stappen.
- Verkeerd geknipte nagels, zowel te lang als te kort, kunnen problemen veroorzaken doordat ze tegen de schoen drukken of ingroeien.
Wat kun je doen om blauwe nagels te voorkomen?
De beste aanpak is om blauwe nagels te voorkomen. Zorg dat je hardloopschoenen altijd minimaal een duimbreedte ruimte hebben tussen je langste teen en de voorkant van de schoen. Draag daarnaast goede hardloopsokken die wrijving verminderen en extra demping bieden. Knip je nagels recht af en niet te kort om ingroeien te voorkomen. Als je weet dat je een trailrun met veel afdalingen gaat doen, oefen dan je techniek om de druk op je tenen te verminderen. Tot slot, vervang versleten hardloopschoenen tijdig, want die bieden minder steun en verhogen de kans op nagelproblemen.
Wat als je toch een blauwe nagel hebt?
- Koel de aangedane teen direct na je loop om zwelling te verminderen.
- Verminder tijdelijk de intensiteit van je trainingen, zeker als de nagel pijnlijk is.
- Als de druk onder de nagel te groot wordt, kan je huisarts dit ontlasten door een klein gaatje in de nagel te maken.
- Laat een nagel die loskomt vanzelf groeien; het klinkt eng, maar is meestal pijnloos en een nieuwe nagel groeit vanzelf weer terug.
Blauwe nagels en doorzetten
Een blauwe nagel is vaak meer een naar gezicht dan een serieuze blessure, maar het kan wel vervelend zijn. Zie het meer als een bewijs van je inspanningen. Tegelijkertijd herinnert het je eraan om aandacht te blijven besteden aan de zorg voor je voeten, want die vangen alle klappen op van al die kilometers die je maakt.
Heb jij weleens last gehad van blauwe nagels door hardlopen? En hoe ging je ermee om? Laat het weten, want misschien heb jij wel de gouden tip om ze te voorkomen!