Hardloopblessures

Laat pijn aan je onderbeen je hardloopprestaties niet beperken

Heb je last van pijn aan je onderbeen na het hardlopen?

Hardlopen is een fantastische manier om fit en gezond te blijven. Helaas leidt deze mooie sport ook regelmatig tot hardloopblessures, vooral in het onderbeen. Als je last hebt van pijn in je onderbeen na het hardlopen, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van pijn in het onderbeen en wat je eraan kunt doen.

Pijn aan je onderbeen na het hardlopen door een scheenbeenvliesontsteking

Scheenbeenvliesontsteking, ook wel shin splints genoemd, is een veelvoorkomende oorzaak van pijn in het onderbeen bij hardlopers. Het ontstaat door overbelasting van de spieren en pezen in het onderbeen, waardoor het scheenbeenvlies geïrriteerd raakt. Dit kan leiden tot pijn aan de binnenkant van het scheenbeen en zwelling van het weefsel.

In deze video vertel ik alles over het voorkomen en genezen van een scheenbeenvliesontsteking

Om scheenbeenvliesontsteking te voorkomen, is het belangrijk om het hardlopen verantwoordelijk en langzaam op te bouwen en te zorgen voor goede demping in je hardloopschoenen. Als je al last hebt van scheenbeenvliesontsteking, dan is het belangrijk om rust te nemen, voordat je weer begint met hardlopen. Daarnaast kunnen ijsbaden en rek- en versterkingsoefeningen van de kuitspieren helpen bij het verminderen van de pijn.

Stressfractuur door overbelasting van het onderbeen

Een stressfractuur is een kleine breuk in het bot die kan ontstaan door overbelasting. Hardlopers die veel trainen, hebben meer kans op stressfracturen. Symptomen van een stressfractuur zijn onder meer pijn in het onderbeen die erger wordt tijdens het hardlopen en die soms gepaard gaat met zwelling en roodheid.

Als je denkt dat je een stressfractuur hebt, is het belangrijk om direct te stoppen met hardlopen en rust te nemen. Neem contact op met je huisarts. Hij kan bevestigen of je een stressfractuur hebt en je adviseren over de behandeling, zoals het dragen van een brace of gips.

Kuitspierblessure

De kuitspieren zijn essentieel bij het hardlopen en zijn daarom vatbaar voor hardloopblessures. Een kuitspierblessure kan ontstaan door overbelasting of door een plotselinge beweging. Symptomen van een kuitspierblessure zijn onder meer pijn, zwelling en soms een zichtbare blauwe plek aan de achterkant van je onderbeen.

Om een kuitspierblessure te voorkomen, is het belangrijk om een goede warming-up te doen. Vooral bij intensieve hardlooptrainingen, zoals een intervaltraining is het belangrijk dat je de kuitspieren eerst opwarmd. Als je al last hebt van een kuitspierblessure, dan is het belangrijk om rust te nemen en ijs te gebruiken om de zwelling te verminderen. Het uitvoeren van rekoefeningen kan ook helpen bij het herstellen.

Voorkom pijn aan je onderbeen door het hardlopen

Pijn in het onderbeen door hardlopen kan verschillende oorzaken hebben. Als je last hebt van pijn, is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en rust te nemen. Het is ook verstandig om een arts te raadplegen als de pijn aanhoudt of verergert. Is de pijn verdwenen? Begin dan weer langzaam met het hardlopen op te bouwen. Je wilt ten alle tijden voorkomen dat de hardloopblessure weer terug komt. Geef je lichaam tijd om te wennen aan de belasting van het hardlopen en bouw het verantwoordelijk uit!

Heb jij weleens pijn gehad aan het onderbeen door het hardlopen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *