Persoonlijk

Elke dag van de maand 5 kilometer hardlopen – Challenge

Een maand lang elke dag 5 kilometer hardlopen challenge

Het is alweer een maand geleden dat ik vertelde over mijn nieuwe rubriek op YouTube: maandelijks een nieuwe uitdaging aan gaan. Mijn eerste challenge is een run streak van 31 dagen. Dat betekent dat ik elke dag van de maand minimaal 5 kilometer of 30 minuten zou gaan hardlopen. We zijn nu een maand verder. Heb ik mijn run streak gehaald of zit ik nog ergens langs de weg?

Ik heb de run streak flink onderschat

Het lopen van meerdere dagen achter elkaar heb ik flink onderschat. Ik dacht persoonlijk dat het een mentale uitdaging zou gaan worden. Mentaal zat het afgelopen weken wel snor, aan motivatie ontbrak het namelijk niet. Het was mijn lichaam die protesteerde onder alle kilometers. Iets wat ik zeker niet had verwacht.

Ik heb weleens vaker een paar dagen achter elkaar hardgelopen. Normaal heb ik daar lichamelijk niet zoveel problemen mee, maar het einde van de eerste week vielen mijn benen al onder me lichaam vandaan. De eeuwenoude scheenbeenvliesontsteking stak weer de kop op en mijn onderrug kraakte bij iedere stap die ik zette.

Moet ik wel doorgaan met elke dag 5 kilometer hardlopen?

Dat ik al in de tweede week een hardloopblessure opliep had ik niet verwacht. Ik was niet eens op de helft van mijn run streak. Sterker nog, ik moest nog 21 dagen en nu kwam ik al niet vooruit. 5 kilometer is ook geen lullige afstand waarmee je wel even door de pijn heen kan bijten.

Moet ik wel eigenlijk door blijven lopen. Maak ik mijn lichaam straks niet helemaal kapot? Dit soort vragen spookte door mijn hoofd. Wat ook niet mee hielp met de motivatie om door te gaan tot het bittere eind.

Tijd voor een totaal andere aanpak

Ik besloot om er weer vol voor te gaan, maar wel met een andere aanpak. Het tempo wordt helemaal terug geschroefd. Zelfs lager dan ik ooit heb gelopen. Ik besluit de eerstkomende dagen rond de 7:30 minuut per kilometer te gaan hardlopen. Door het over deze boeg te gooien hoop ik dat mijn benen herstellen.

Dit tempo blijf ik lopen totdat mijn benen weer helemaal hersteld zijn. Het is waarschijnlijk de enige manier dat ik deze uitdaging kan uitlopen en niet vroegtijdig moet afhaken. Hopelijk herstellen de benen al sneller, zodat ik de laatste weken wel nog een lekker rondje, zonder klachten, kan lopen!

Eindelijk weer eens vooruitgang na elke dag 5 kilometer hardlopen

De tweede week was echt volledig afzien, maar aan het einde van de week begon toch weer langzaam de eerste tekenen van herstel te tonen. Het tempo kon ik iets verhogen, zonder dat mijn rechterbeen ging protesteren. In plaatst van de 7:30 liep ik nu rond de 6:45 minuten per kilometer. Nog steeds lang niet wat ik graag zou willen, maar ik heb er vrede mee dat het niet sneller gaat. Deze challenge gaat ook niet om zo snel mogelijk die 5 kilometer af te leggen, maar het uitlopen daarvan.

Week 3 van de elke dag 5 kilometer hardlopen

Het begint er steeds meer op te lijken. Regelmatig kan ik weer de benen flink testen, zonder dat ik daar gelijk dagen last van hebt. Soms gaat het zo lekker dat ik weleens over mijn grenzen gaat en voel ik dat de benen nog niet helemaal hersteld zijn. Ik heb ook uitgevonden dat wanneer ik een dag in de ochtend gaat hardlopen en de volgende dag in de avond er genoeg tijd tussen de twee rondjes van 5 kilometer zit om weer aardig te herstellen. Doordeweeks loop ik nu op een dinsdag- en donderdagochtend en de overige dagen in de avonden. Zo zit er voldoende tijd om weer met frisse benen te beginnen aan mijn volgende hardlooprondje.

Het einde is in zicht van elke dag 5 kilometer hardlopen

Ik had niet verwacht dat ik de run streak van 31 dagen zou gaan uitlopen. Vooral in de tweede week leek het er op dat ik het zeker niet zou gaan halen. De twijfels over dat mijn benen gedurende de dagen niet zouden herstellen namen toen alleen maar toe.

Gelukkig herstelde mijn benen wel en heb ik de laatste twee weken van de run streak nog echt kunnen genieten. De benen voelde goed en het was ook nog eens heerlijk herfstweer. Laten we eerlijk zijn dat een herfstzonnetje toch meer motiveert dan hele dag wind en regen. Uiteindelijk na 31 dagen en met meer dan 160 kilometer op de teller heb ik de uitdaging uitgelopen!

Ga ik nog ooit eens een run streak lopen?

Het lopen van een run streak is zeker een manier om gemotiveerd te blijven hardlopen. In de afgelopen tijd ben ik toch gaan hardlopen, waar ik normaal al de handdoek in de ring zou gooien. Door in het hardloopritme te blijven is het makkelijker om te blijven hardlopen. Daarom zal ik zeker in de toekomst weer eens een run streak lopen.

Ik zou het wel totaal anders aanpakken, dan deze uitdaging. Zodat ik niet tijdens mijn run streak zou kampen met een vervelende hardloopblessure.

Heb jij weleens een run streak gelopen en hoeveel dagen heb jij het volgehouden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *