Hardlopen

Hardlopen met je hond – Waar moet je op letten?

Hardlopen met je hond

Ik heb ooit geprobeerd om te gaan hardlopen met mijn overenthousiaste, blije, 40 kilo wegende witte golden retriever. Het was geen succes! Niet, omdat Toeter (yep, zo heet onze hond) geen zin had om te rennen. Integendeel hij vloog alle kanten op, behalve de juiste. Alles wat beweegt en een ademhaling heeft vindt hij lief en rent hij blind naar toe. Alleen maar om te spelen of een aai te krijgen. Hardlopen met je hond is niet weggelegd voor Toeter.

Mag je hond wel hardlopen?

Niet alle honden worden blij van een rondje rennen. Sommige blijven liever voor de openhaard liggen, terwijl jij de veters strikt van je hardloopschoenen. Wil je gaan beginnen met hardlopen met je hond, ga dan eerst langs een dierenarts. Hij kan je adviseren of het verstandig is om te gaan hardlopen met je hond. Er zijn namelijk wel een aantal zaken waar je op moet letten, voordat je trouwe viervoeter mee kan met je hardloopavonturen:

  • Volgroeid: Je hond moet eerst helemaal uitgegroeid zijn. Voor kleinere honden is die ongeveer een jaar, terwijl grotere exemplaren daar 18 maanden over doen.
  • Gezond gewicht: Je hond moet eerst op een gezond gewicht zijn. Heeft je hond last van overgewicht, laat hem of haar eerst afvallen.
  • Grote van de hond: Hoe groter de hond, hoe makkelijker hij mee kan op met je hardlooprondjes. Kleine honden hebben meer moeite met langere afstanden mee te lopen
  • Blessures: Zit je regelmatig met je hond bij de dierenarts door blessureleed? Zoals bijv. last van botten en gewrichten? Dan kan je beter niet met je hond gaan hardlopen.

Beginnen met hardlopen met je hond? Bouw het langzaam uit

Net zoals mensen moeten honden ook wennen aan het hardlopen. Houdt daarom rekening met de behoeftes van je hond. Is je hond helemaal niet gewend aan rennen? Bouw dan het hardlopen op een langzame manier op. Dat is niet het enige waar je op moet letten als je gaat hardlopen met je hond. De snelheid wordt ook bepaald door je trouwe viervoeter en niet door jezelf. Houdt de natuurlijke draft aan van je hond. Dit tempo kan je hond namelijk langer volhouden en is de belasting minimaal.

Hoe kan je het beste hardlopen met je trouwe viervoeter?

De riem in je hand houden is niet de beste oplossing als je gaat hardlopen met je hond. Gelukkig zijn hier speciale looplijnen voor. Jij en je hond zijn verbonden met elastiek van 2 tot 3 meter. Waarbij de hond in een speciaal harnas zit en jij een band om je middel hebt. Hierdoor krijgen jij en je hond minimale schokken tijdens het hardlopen en maakt het zelfs mogelijk om met meerdere honden tegelijk te rennen.

Ren jij weleens met je trouwe viervoeter?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *