Hardlopen

Door je pronatie te weten kan je hardloopblessures voorkomen

Wat is pronatie?

Veel hardlopers lopen een vervelende hardloopblessure op, omdat de voet te ver naar binnen of juist naar buiten rolt om de impact tijdens de landing op te vangen. Zodra je weet of dit bij jou ook het geval is, kan je de hardloopschoenen op afstellen. De hardloopschoen corrigeert dan het afrollen van je voet. Deze beweging hoe de voet naar binnen of naar buiten rolt noemen we ook wel pronatie.

Wat is pronatie?

Waarschijnlijk heb je weleens van de term pronatie gehoord. Vooral als je aan het zoeken bent naar hardloopschoenen kom je deze regelmatig tegen. Logisch! Want pronatie is de manier waarop je voet naar binnen rolt om de impact van de landing op te vangen. Als je voet de grond raakt heeft een flinke klap op te vangen. Door naar binnen te rollen vangt je voet al grotendeels de schok op. Bij sommige hardlopers gaat het rollen niet helemaal goed en dan spreken we over:

  • Overpronatie; wanneer de voet te ver naar binnen doorrolt
  • Supinatie: de voet rolt weinig tot niet naar binnen

Heb je last van overpronatie of supinatie?

Het is belangrijk om te weten hoe je voet naar binnen rolt tijdens het hardlopen. Heb je namelijk last van overpronatie of supinatie, dan is de kans op vervelende hardloopblessures ook groter. Weet je in welke groep je zit, dan kan je het voorkomen door de juiste hardloopschoenen aan te schaffen. Maar hoe weet je nou of je last hebt van overpronatie of supinatie? Dat is vrij simpel. Bekijk de onderkant van je hardloopschoenen en je hebt je antwoord:

  • Overpronatie: slijtage is vooral te zien aan de buitenkant van de zool
  • Neutraal: gelijkmatige slijtage over de zool
  • Supinatie: slijtage is vooral te zien aan de binnenkant van de zool

Je hardloopschoenen aanpassen a.d.h.v. de pronatie

Rolt je voet iets te ver naar binnen of buiten tijdens het hardlopen? Ga dan langs een hardloopspeciaalzaak. Daar wordt getest of je last hebt van overpronatie of supinatie en er wordt gelijk naar een passende hardloopschoen gekeken. Dit wordt gedaan aan de hand van een videoanalyse op een loopband. Je wilt ook niet dat je landing te ver wordt gecorrigeerd, want dat vergroot ook weer de kans op hardloopblessures. Daarom doe je er altijd verstandig aan om na te laten kijken, zodat je zeker weet dat je de juiste hardloopschoen hebt bij jouw loophouding.

Heb jij last van overpronatie of supinatie? Zo ja, gebruik jij speciale hardloopschoenen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *