Hardlopen

Kan je gelijk gaan hardlopen na een vaccinatie?

Hardlopen na vaccinatie

Ben je laatst gevaccineerd en je wilt graag gaan hardlopen? Dan vraag je misschien wel af of je kan gaan hardlopen na vaccinatie. De meningen zijn enigszins verdeeld over dit onderwerp. Ik zet de meningen voor je op een rijtje, zodat je een weloverwogen keuze kan maken om te gaan hardlopen na vaccinatie.

Wat zegt de GGD over hardlopen na vaccinatie?

De GGD geeft een simpel antwoord op de vraag ‘Kan ik normaal werken en sporten na vaccinatie?’ Namelijk: “Na vaccinaties kunt u alle activiteiten uitvoeren die u normaal ook doet“. Volgens de GGD kan je dus prima hardlopen of een andere sport beoefenen na een vaccinatie.

SKA zegt dat je beter 5 dagen lang niet kan sporten

De vereniging voor Sport- en Keuringsartsen (SKA) geeft een ander advies over sporten na vaccinatie. De sportartsen raden aan om tot aan 5 dagen na de vaccinatie (vooral na de mRNA-vaccinatie) niet intensief te sporten. Dit komt omdat er een zeldzame kans is op een hartontsteking na een vaccinatie. Deze bijwerking treedt meestal op in de eerste twee dagen na de prik.

Check je rusthartslag voordat je gaat hardlopen na vaccinatie

Zelf heb ik wel een paar dagen last gehad van mijn COVID-vaccinatie. Daardoor ben ik niet direct gaan hardlopen. Een goede graadmeter om te kijken of de vaccinatie effect heeft op je lichaam is door je rusthartslag in de gaten te houden. Is je rusthartslag hoger dan normaal? Je lichaam is dan nog bezig met het verwerken van de vaccinatie. Het is beter om dan nog even rustig aan te doen. Blijft je rusthartslag gelijk aan voor de vaccinatie? Dan kan je met een gerust hart gaan hardlopen.

Gebruik je gezonde verstand

Om de beste keuze te maken of je kan gaan hardlopen na een vaccinatie is gewoon je gezonde verstand te gebruiken. Heb je veel last van bijwerkingen, dan kan je misschien beter het hardlopen overslaan. Ook al kan het meestal geen kwaad. Door je lichaam rust te gunnen ben je ook weer sneller af van de bijwerkingen. Heb je van de prik alleen last van een zere plek in je bovenarm? Dat hoeft zeker niet je hardlooprondje te belemmeren.

Wat vind jij? Kan je beter even wachten met hardlopen of trek jij direct de hardloopschoenen aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *