Voordat je aan een hardlooptraining begint kan je vooraf al weten of fris aan de start staat van de training of dat je niet vooruit te branden bent. Hoe kan je dit vooraf al weten? Met je rusthartslag. Je rusthartslag geeft namelijk aan hoe het gesteld staat met je conditie. Daarom is een belangrijke indicator voor hardlopers!
Wat is je rusthartslag?
Voordat ik uitleg hoe je rusthartslag kan meten leg ik eerst uit wat het precies is. Makkelijk gezegd is het je hartslag in rust. Dus het aanslagen je hart maakt in volledige rust. Het gemiddelde aantal slagen van een volwassen ligt tussen de 60 en 100 slagen per minuut.
Wanneer je inspant gaan de aantal slagen per minuut omhoog. Dit is nodig om voldoende zuurstof naar de spieren te pompen. Maar dan hebben we het niet meer over de rusthartslag, maar over de gewone hartslag.
Hoe meet je de rusthartslag?
Wil je weten wat jouw hartslag is in rust? Dit kan je gemakkelijk meten. Plaats je vingers op je pols en tel het aantal slagen. Het aantal slagen per minuut is je rusthartslag. Je hoeft niet een hele minuut het aantal slagen te tellen. Tel bijvoorbeeld 15 seconden het aantal slagen en vermenigvuldig dit met 4. Je hoeft dus geen dure apparatuur te hebben om dit te meten. Uiteraard meten de meeste sporthorloges met een hartslagmeter dit al voor je, maar als je er geen een hebt kan je dit dus ook prima zelf meten.
Je kan bijvoorbeeld de volgende rekensommetjes gebruiken:
- 31 slagen na 30 secondes is 31 x 2 is een rusthartslag van 62
- 16 slagen na 15 secondes is 16 x 4 is een rusthartslag van 64
Een goede indicatie voor je conditie
Voordat je iets kan met deze informatie is het belangrijk om je rusthartslag een aantal dagen te meten op hetzelfde tijdstip. Zodat je een gemiddelde hebt. Nu weet ik mijn rusthartslag, maar wat moet ik met deze informatie? Deze informatie is heel erg waardevol. Het geeft namelijk aan hoe het staat met je conditie en herstel.
Wanneer je je rusthartslag hoger is dan je gemiddeld hebt kan het een aantal dingen betekenen. Heb je de dag ervoor een zware hardlooptraining gelopen? Dan kan het zijn dat je lichaam nog aan het herstellen is van de hardlooptraining. Een verhoogde rusthartslag kan ook duiden op een opkomend verkoudheid, griep of infectie.
Pas je hardlooptraining aan wanneer je een verhoogde rusthartslag hebt
Wanneer je rusthartslag hoger is dan normaal is het verstandig om je hardlooptraining aan te passen. Doe het die dag wat rustiger aan, zodat je lichaam kan herstellen. Blijft je rusthartslag een paar dagen te hoog, stop dan even met hardlopen totdat deze weer gezakt is tot je gemiddelde aantal slagen.
Wat is jouw gemiddelde rusthartslag?