Beginners

Waarom moet je 10.000 stappen per dag lopen?

Waarom moet je 10.000 stappen per dag lopen?

Iedereen kent wel iemand in de familie- of vriendenkring of misschien doe je het zelf ook wel: het lopen van 10.000 stappen per dag. Dit doel vind je terug op bijna alle activity trackers, sporthorloges en mobiele apps. Loop jij ook dagelijks die aantal stappen? Zo ja, weet jij eigenlijk waarom je die 10.000 stappen per dag zet, of loop jij ze gewoon omdat je apparaat het zegt?

Minimale hoeveelheid beweging per dag uit te drukken in stappen

Dat beweging goed is voor je gezondheid is geen geheim. Wil je fit en gezond blijven dan heb je minimaal 30 minuten beweging per dag nodig. De Japanse arts Yoshiro Hatano besloot om de minimaal hoeveelheid beweging per dag niet uit te drukken in tijd, maar in het aantal stappen.

Zijn conclusie was dat de mens gemiddeld 6.000 stappen per dag zet. Om gezond te blijven waren 6.000 stappen eigenlijk te weinig en zouden het 4.000 stappen extra moeten zijn. Zo kom je op de 10.000 stappen per dag. De extra beweging die nodig is komt overeen met een half uurtje wandelen of 15 minuten hardlopen.

10.000 stappen per dag is goed voor je vetverbranding

Het lopen van 10.000 stappen per dag is veel effectiever voor je vetverbranding dan een half uurtje uitsloven in de sportschool. Je lichaam gaat pas vet in energie omzetten bij een middelmatige inspanning, ofwel bij 70% van je maximale hartslag. Door stevig te wandelen of rustig hardlopen lever jij precies voldoende inspanning om je vetverbranding effectief te laten werken. Met andere sporten, waarbij je meer inspanning moet leveren, verbrand je juist geen vet, maar koolhydraten.

Hoeveel kilometer is 10.000 stappen?

Wil jij je stappendoel bereiken is het handig om te weten welke afstand je moet afleggen. Om aan de 10.000 stappen per dag te komen moet je ongeveer 7 – 8 kilometer lopen. Wandelend doe je daar ongeveer 1,5 uur over. Met hardlopen haal je het doel sneller en ben je binnen het uur klaar. Gelukkig hoef je niet de 10.000 stappen in één keer af te leggen, maar je hebt de hele dag om je doel te bereiken. Haal je niet het stappendoel en ben je toch benieuwd hoeveel kilometer je hebt afgelegd? Zet het aantal stappen om naar kilometers.

Wandelen is de veiligste manier van beweging

Veel sporten zijn blessuregevoelig. Vooral als je veel inspanning moet leveren. Het kan zijn dat je lichaam niet aan deze inspanning is gewend is en overbelast raakt. Wandelen daarentegen doe je op lage intensiviteit. De kans op een blessure met wandelen is heel erg klein. Daarom is het zetten van 10.000 stappen een verantwoordelijke manier om dagelijks voldoende beweging te krijgen en de kans op blessures gering is.

Loop jij ook 10.000 stappen per dag en loop je zelfs een extra blokje om dit doel dagelijks te halen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *