Hardlopen

Pollen alert! Wat is het beste moment om te lopen met hooikoorts?

Wat is het beste moment om te lopen met hooikoorts

Er zijn van die dagen waarop je al niest voordat je de voordeur hebt geopend. Je weet: het is weer zo ver. Het hooikoortsseizoen is begonnen. De lucht is vol pollen die je neus, ogen en longen op scherp zetten. En toch wil je naar buiten. Want er staat een hardlooptraining op de planning. Maar wanneer kun je het beste moment kiezen om te lopen met hooikoorts? Zelf heb ik ook last van hooikoorts, toch probeer ik elk seizoen het beste er van te maken.

Mijn eigen ervaring tijdens het hooikoortsseizoen

Ik heb het vaak geprobeerd: vroeg in de ochtend rennen in de hoop de pollen voor te zijn. Soms lukt dat. Soms ook niet. Dan loop ik door het weiland en ruik ik bijna de pollen voordat ik ze voel. In de avond is het rustiger, maar ook dan kan het tegenvallen, vooral op warme, windstille dagen. Het beste moment verschilt elke keer weer. Al kan ik wel met zekerheid zeggen dat midden op de dag de slechtste tijd is om te gaan lopen.

Wat is het beste moment om te lopen met hooikoorts

Pollenconcentraties in de lucht zijn afhankelijk van meerdere factoren: temperatuur, luchtvochtigheid, wind en tijdstip van de dag. Als we uit gaan van een gemiddelde op basis van tijd:

Banner voor de hardloopschema's
  • Ochtend (tussen 5:00 en 10:00): de pollenproductie komt op gang. Bij windstille, zonnige dagen stijgt het niveau snel.
  • Middag (10:00–16:00): vaak piek in pollenconcentratie, zeker bij droog en warm weer.
  • Avond (na 19:00): de concentratie daalt meestal weer, maar niet altijd. De pollen kunnen blijven hangen in de lucht bij weinig wind of na een warme dag.

Wat helpt in de praktijk?

Hier een paar afwegingen die voor mij verschil maken. Wellicht helpen ze jou ook!

  • Na regen de lucht is dan vaak schoner, pollen worden weggespoeld. Dus lopen vlak na een bui is meestal een goede keuze. Uiteraard moet er wel kans zijn op regen, anders heeft het weinig zin om je hardlooprondje uit te stellen.
  • Omgeving: in een dicht bos zijn minder pollen dan in grasland of langs bloeiende bermen. Routekeuze helpt echt.
  • Ochtend is een goede keuze: vooral vroeg, tussen 6:00 en 8:00, als het koel is en er dauw ligt, merk ik minder klachten.
  • Avond werkt vaak het beste als het heeft afgekoeld: pollen dalen neer, en als het wat vochtiger wordt, merk ik een verschil.
  • Bescherming: Om je enigszins te beschermen tegen die vervelende pollen kan het helpen om een zonnebril te dragen en vaseline te smeren rondom je neus. Daar blijven de pollen op plakken, voordat ze in je neus terecht komen.

Wat voor jou werkt

Uiteindelijk draait het om luisteren naar je eigen lijf. Wat vandaag goed voelt, kan morgen anders zijn. Houd bij waar en wanneer je loopt, en hoe je je daarna voelt. Zo leer je wat bij jouw lijf en ritme past. En soms is het simpelweg: toch maar een loopband in de sportschool. Ook dat is oké.

Loop jij liever in de ochtend of avond als de pollen weer opspelen? Laat het me weten, ik hoor graag jouw tips en ervaringen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *