Hardlopen

Hittegolf – hoe overleef je de hitte als hardloper?

Hittegolf - hoe overleef je de hitte als hardloper?

Het is al meer dan een week tropische temperaturen en we zitten in een officiële hittegolf. Waar allerlei instanties zeggen dat je vooral de verkoeling moet opzoeken en niet teveel moet inspannen in deze hitte, is het voor een hardloper toch lastig. Een keer een hardlooptraining overslaan is niet erg, maar aangezien de hitte al even aanhoudt wordt het wel heel lang stil zitten. Hoe overleef ik, als hardloper, de hittegolf?

Minder hardlopen tijdens de hittegolf

Het is niet helemaal dat ik het advies van verschillende instanties in de wind sla. Ik loop inderdaad minder en de momenten die ik loop zijn minder inspannend dan normale hardlooptrainingen. Vaak kort ik ze een stuk in, waar ik normaal 10 kilometer zou lopen doe ik nu bijvoorbeeld 5. Je kan ook bijvoorbeeld je snelheid kunnen verlagen, aangezien ik daar niet zo goed in ben en al gauw mijn normale tempo ga lopen doe ik liever kortere hardlooprondjes.

Toch voldoende beweging krijgen

Uiteraard probeer ik wel voldoende te bewegen. De momenten die ik zou gebruiken voor mijn hardlooptraining vul ik nu anders in. Door een andere sport te beoefenen, die minder inspannend is dan hardlopen. Dit kan bijvoorbeeld fietsen, yoga of een krachttraining sessie zijn. Hierdoor blijf ik wel mijn hardloopritme houden tot de hittegolf voorbij is.

Ga vroeg in de ochtend hardlopen

In de ochtend is het heerlijk koel. Afgelopen dagen was het om 6 uur rond de 21 graden met een verkoelend briesje. Ideaal weer om in te gaan hardlopen. Wanneer ik ga hardlopen probeer ik dit vroeg in de ochtend te doen. Normaal loop ik altijd in de avonduurtjes, maar zelfs dan zakt het kwik niet onder de 30 graden. Het is daarom verstandig om juist in de ochtend te gaan hardlopen tijdens de hittegolf.

Vergeet ook zeker niet voldoende water of sportdrank voor onderweg mee te nemen. Zelfs in de ochtend is het al warm zat dat je voldoende vocht verliest met zweten.

Hoe overleef jij hardlopend de hittegolf of laat jij je hardloopschoenen in het kast staan totdat het wat afgekoeld is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *