Hardlopen

Hoe lang moet je trainen voor een marathon?

Hoe lang moet je trainen voor een marathon?

De marathon van Rotterdam is weer geweest. Het was weer een groot feest, zoals elke editie! Nu die weer achter de rug is het animo om deel te nemen aan dit geweldige hardloopevenement flink gegroeid. Mijn liefde voor de marathon is ook ontstaat toen ik jaren terug in het publiek stond. Het enige wat er toen door mijn hoofd schoot was; Dit wil ik ook! Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe lang moet je trainen voor een marathon?

Een aantal factoren bepalen hoe lang je moet trainen

Er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag hoe lang je moet trainen voor een marathon. Dat hangt af van een aantal factoren, zoals;

  • Het aantal jaren, maanden of weken dat je hardloopt
  • Je huidige conditie en fysieke gesteldheid
  • Het aantal kilometers dat je per week hardloopt
  • Hoeveel tijd je kan investeren in het hardlopen
  • Wat je persoonlijke doel wordt voor de marathon

Iemand die al langere tijd hardloopt, zal sneller klaar zijn met de training richting een marathon, dan iemand die net is begonnen met hardlopen. Niet alleen je hardloopervaring en fysieke gesteldheid heeft invloed op de duur van de voorbereiding, maar ook je hardloopdoel. Wil je een bepaalde tijd lopen, of wil je alleen maar de finish halen? Dat heeft zeker invloed op hoe lang je moet trainen voor een marathon.

Hoe lang moet ik trainen voor een marathon als absolute beginner?

Om 42,2 kilometer achter elkaar te rennen, moet je lichaam om kunnen gaan met de belasting op je lichaam. Bij elke stap die je zet, en dat zijn er nogal wat tijdens een marathon, komt er spanning op je lichaam. Je lichaam moet langzaam wennen aan deze hardloopbelasting. Bouw je het te snel op, of wil je te snel een marathon rennen, dan raakt je lichaam overbelast. De kans dat je eindigt met een vervelende hardloopblessure is groot.

Als absoluter beginnende hardloper moet je ongeveer 2 jaar trainen om een marathon te kunnen rennen. In deze periode kan je rustig aan je opbouw werken en krijgt je lichaam de tijd om te herstellen. Doorloop het volledige voorbereidingstraject in kleinere stukjes. Begin eerst met onafgebroken 5 kilometer hardlopen en bouw dat uit naar de 10 kilometer. Eenmaal een halve marathon gelopen kan je pijlen gaan richten naar de hele!

Heb jij weleens een marathon gelopen en hoe lang heb jij moeten trainen om de finish te halen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *