Marathon

Hoeveel kilometer is een marathon?

Hoeveel kilometer is een marathon?

Een marathon staat voor veel hardlopers op het verlanglijstje om eens uit te lopen en dit is niets voor niks. In grote steden overal te wereld worden marathons georganiseerd en het blijft een magisch moment als je de finishlijn van een van die marathons oversteekt. Zelf heb ik tweemaal de marathon van Rotterdam gelopen en dit blijven momenten waar ik de rest van mijn leven aan terug denk! Hoeveel kilometer is eigenlijk een marathon en waarom is precies voor deze afstand gekozen?

Hoeveel kilometer is een marathon?

De afstand van een marathon is precies 42,195 kilometer lang. Waarom is de afstand niet een mooi rond getal zoals 40 of 42 kilometer? De marathon is ontstaan in 1896. De organisatoren van de eerste Olympische Spelen in Athene waren op zoek naar een grootst sportevenement. Dit is uiteindelijk een loopwedstrijd geworden te ere van Pheidippides.

De geschiedenis van de marathon

Het verhaal gaat dat de Griekse boodschapper Pheidippides van het stadje Marathon naar de hoofdstad Athene rende om het nieuws van de overwinning op de Perzen te brengen. Na het brengen van zijn nieuws is hij dood neergevallen. De Fransman Michel Bréal kwam met het idee om een loopwedstrijd te houden te ere van Pheidippides tijdens de eerste Olympische Spelen in Athene en zo geschiedde. De eerste marathon werd in 1896 gelopen.

De marathon afstand was eerst 40 kilometer

Vaak wordt gedacht dat de de afstand tussen het stadje Marathon en Athene precies 42,195 kilometer lang is. Dit is echter niet het geval. De eerste marathons die werden georganiseerd waren eerder vastgesteld op 40 kilometer in plaats van de magische 42,195 kilometer. Dit was namelijk de afstand die Pheidippides, 1400 jaar geleden, heeft afgelegd. Ook tijdens de tweede en derde Olympische Spelen was de marathon afstand rond de 40 kilometer.

Wanneer is de marathon vastgesteld op 42,195 kilometer?

Pas bij de Olympische Spelen van 1908 in Londen is de exacte afstand van 42,195 kilometer vastgelegd. De start van deze marathon was buiten Londen, bij het kasteel van Windsor. De finishlijn lag in het Olympisch stadion. De renners moesten pas voor de koninklijke box in het Olympisch stadion finishen, wat een uiteindelijk afstand van 42 kilometer en 195 meter was. Na deze spelen is de afstand van de marathon nooit meer veranderd.

Bron: Waarom de marathon precies 42,195 kilometer lang is – Quest.nl – Gepubliceerd op 31 mei 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *