Hardlopen

Wat je vooral NIET moet doen na het hardlopen

Dingen die je vooral NIET moet doen na het hardlopen

Meestal hardlopen we met een reden. Misschien heb je als doel dat je wilt afvallen of een persoonlijk record wilt lopen op een specifieke afstand. We trainen ons suf om dat doel te bereiken. Om het meeste uit je trainingen te halen moet je vooral een aantal zaken niet doen na het hardlopen.

Voeding niet of verkeerd aanvullen

Een hardlooptraining kan een flinke aanslag zijn op je energiereserves en je vochthuishouding. Het is daarom van belang om weer snel deze reserves aan te vullen. Het liefst al binnen 30 minuten na het hardlopen. Veel hardlopers denken dat ze wel een biertje of een lekkere vette hap hebben verdiend na een zware training.

Je lichaam krijgt hierdoor niet de juiste voedingstoffen binnen om te herstellen van je training. Waardoor je niet het maximale uit je hardlooprondje hebt gehaald.

Plof niet direct op de bank na het hardlopen

Als je vaak hardloopt in de avond is de verleiding groot om, na een training, gelijk op de bank te ploffen en je favoriete serie te kijken. Je hebt immers al voldoende bewogen tijdens je hardlooprondje, dus het bankhangen heb je nu wel verdiend.

Toch is het verstandig om niet direct languit op de bank te gaan liggen. Door te blijven bewegen door een lichte inspanning te doen blijft de bloedsomloop efficiënt lopen. Daardoor komt er meer energie en zuurstof in je spieren en worden afvalstoffen makkelijker uit je lichaam gehaald.

Denken dat jij geen rust nodig hebt

Iedereen heeft na een hardlooptraining, of die nou lang of zwaar was een herstelperiode nodig. Tijdens deze periode hersteld je lichaam van de schade die jij hebt opgelopen tijdens je training. Door deze herstelwerkzaamheden ben je de volgende training weer ietsje beter en sneller.

Wanneer je na het hardlopen niet voldoende tijd neemt om te herstellen kan je niet maximaal beginnen aan je volgende training. Waardoor je niet alles uit je hardlooptraining kan halen en dat zou zonde zijn! Daarnaast vergroot je de kans op vervelende hardloopblessures.

Blijf niet in je hardloopkleding zitten na het hardlopen

Het is niet verstandig om in je bezweten hardloopkleding te blijven zitten. Je kan beter jezelf direct opfrissen en schone kleding aantrekken. Hardloopkleding is gemaakt dat het zweet makkelijk kan opvangen. Wanneer je het aanhoud kan je te snel afkoelen, ook is een nat shirt een bron van bacteriën.

Voor hooikoortspatiënten is het helemaal belangrijk om je direct op te frissen. Er blijven namelijk pollen in je hardloopkleding plakken. Wanneer je met je kleding aan blijft zitten heb je meer last van je hooikoorts.

Welke slechte gewoontes heb je na het hardlopen die je eigenlijk niet zou moeten doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *