Na

Na de marathon heb je wel een biertje verdiend!

Biertje drinken na het hardlopen binnekort de Brewery Run Rotterdam

In het begin vond ik het lastig om biertje te drinken in de trainingsweken richting een wedstrijd. In de aanloop naar de Rotterdam Marathon heb ik bijvoorbeeld helemaal geen bier meer genuttigd omdat ik me daar niet goed bij voelde. En voor een bierliefhebber is dat best een zware opgave! Is het sowieso verstandig om een biertje drinken na het hardlopen?

Alcohol & hardlopen – gaat dat samen?

Het bestandsdeel in bier wat het meeste invloed op je lichaam heeft, is alcohol. Dit zorgt ervoor dat je lever al haar taken naast zich neerlegt en zich alleen focust op ‘verwijderen' van de alcohol uit het bloed. Hierdoor kan de voorraad glycogeen die in je lever is opgeslagen, niet worden omgezet naar energie. Daarnaast zorgt alcohol ervoor dat je vocht verliest en dat heb je best hard nodig tijdens het rennen.

Uiteraard zijn er ook voordelen aan matig (!) alcoholgebruik. Het zou de kans op hart- en vaatziekten verminderen en het zorgt ervoor dat je mentale gesteldheid scherper blijft op latere leeftijd.

Banner voor de hardloopschema's

Wat houdt dat in voor een sporter?

Het is verstandig om 2 dagen vooraf een zware training of wedstrijd helemaal geen alcohol te nuttigen, zodat je lever alle energie kan leveren die je lichaam nodig heeft bij de inspanning. Daarnaast is je vochtbalans ook in betere staat wat weer fijn is voor het zweten dat je doet.

Als je deze inspanning gehad hebt, kan het geen kwaad om dat verdiende biertje alsnog te nuttigen. Let echter wel goed op! Je bent namelijk tijdens het rennen veel vocht kwijtgeraakt. Hierdoor is het alcoholpercentage in je bloed sneller hoger dan zonder deze inspanning. Drink daarom naast het biertje nog steeds voldoende vocht en eet ook voldoende koolhydraten om deze weer aan te vullen. Bier is namelijk geen vervanger voor deze twee bestandsdelen (zelfs niet als je er heel veel drinkt!).

Ik kan gelukkig nog steeds een biertje drinken na het hardlopen

Als professioneel bierdrinker vond ik het in het begin lastig om een goede balans te vinden tussen een biertje drinken en het optimaliseren van mijn sportprestaties. Gelukkig heeft het na afloop niet heel veel effect op je lichaam, mits je met mate drink en de juiste voedingstoffen daarnaast nog  steeds inneemt.

Wat ik wel geleerd heb in aanloop naar de marathon van Rotterdam, is dat een aantal maanden niet drinken een positief effect heeft gehad op mijn fitheid en sportprestaties. Daarom probeer ik elk jaar een alcoholpauze in te lassen van een aantal weken of maanden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *