Hardlopen

Taperen: wat is het en waarom is het belangrijk?

Wat is taperen en waarom is het belangrijk?

Met nog anderhalve week op de teller voordat mijn grote 50 kilometer avontuur begint, ben ik begonnen met taperen. Voor mij persoonlijk een heerlijk onderdeel van het hardloopschema, maar voor andere hardlopers vaak het lastigst. Wat is taperen eigenlijk en waarom is het een belangrijk onderdeel van je trainingsperiode?

Wat is taperen?

De definitie van taperen:


het afbouwen van de training (stoppen of verminderen) voor een grote wedstrijd, met name in gebruik bij marathonlopers.


Je traint een aantal weken of maanden naar een doel. Dit kan een hardloopwedstrijd zijn of een aanval op je PR. Voordat je aan het doel begint, is het belangrijk om helemaal fris en fruitig aan de start te staan. Om dit te kunnen bereiken, is taperen belangrijk. Uit onderzoek is gebleken dat je met taperen 1 tot 5 procent beter loopt tijdens je hardloopwedstrijd.

Taperen houdt in dat je meer rust in de laatste gedeelte van je trainingsperiode neemt. De intensiteit van de trainingen nemen niet af, maar wel de duur. Reduceer de omvang van de training met 60 tot 70 procent. Dit betekent dat als je normaal gesproken een 20 kilometer-duurloop loopt, je in de laatste weken dit vermindert naar 12 kilometer. Helemaal stil zitten is niet verstandig, omdat dan de conditie juist afneemt. Daarnaast is het belangrijk om extra rust te nemen. Ga een uurtje eerder naar bed of kies voor een middagdutje.

Waarom is taperen belangrijk voor een hardloopwedstrijd?

Je lichaam reageert tijdens de taper-periode op de voorafgaande trainingen. De grootste verandering is de toename in spierkracht en vermogen. Daarnaast krijgt je lichaam de tijd om de glycogeen-voorraden in je spieren weer aan te vullen. Tijdens de taper-periode ontstaan er ook meer rode bloedcellen, waardoor het transport van zuurstof naar de spieren efficiënter verloopt.

Al deze veranderingen in je lichaam hebben een positief effect op je prestatie. Daarnaast helpt taperen ook met het voorkomen van een hardloopblessure net voor je grote dag. Een blessure oplopen net in de weken voor je wedstrijd wil natuurlijk niemand.

Is deze rustperiode voor iedere hardloper?

Taperen wordt vooral gebruikt door marathonlopers. Toch is een taper-periode voor iedereen verstandig. Loop je een 5 of 10 kilometer, dan kan taperen ook voor jou positieve effecten hebben. Uiteraard is de taper-periode in dat geval een stuk korter dan voor een marathonloper. Bij een marathon wordt meestal een periode van 3 weken gehanteerd. Voor een 10 kilometer of minder is een week van taperen voldoende.

Persoonlijk taper ik alleen bij een grote wedstrijd, alles boven de halve marathon. Maar ik wil ook weleens kijken of ik dezelfde positieve effecten kan bereiken bij een 5 of 10 kilometer-wedstrijd.

Taper jij ook voor een grote wedstrijd of blijf je door trainen tot het bittere eind?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *