Hardlopen

Door teveel hardlopen word je echt geen betere hardloper

Teveel hardlopen is niet goed

Wanneer je net begint met hardlopen heb je waarschijnlijk een doel voor ogen die je graag wilt behalen. De meeste beginnende hardlopers kiezen voor 5 kilometer, omdat dit een afstand die in handbereik ligt. Je doet er alles voor om dit doel te bereiken, helaas is dit ook de valkuil voor de meeste beginnende hardlopers. Door teveel hardlopen wordt je namelijk helemaal geen betere hardloper.

In deze video leg ik uit waarom hardlopen juist averechts werkt

Teveel hardlopen werkt juist averechts

Zonder hardlooptrainingen maak je natuurlijk helemaal geen vooruitgang. Met alleen bankhangen ga je er ook niet komen. De keerzijde van medaille door teveel hardlopen ga je het ook niet redden.

Door teveel hard te lopen zal je juist achteruitgang boeken in plaats van vooruitgang. Het is daarom van belang om de juiste balans te vinden tussen hardlopen en rust. Teveel hardlopen veroorzaakt namelijk de volgende problemen:

  • Kans op overbelasting en hardloopblessures
  • Niet volledig hersteld aan de start staan van de volgende hardlooptraining
  • Lichamelijk en mentaal vermoeid
  • Moeilijk in slapen komen en een slechte nachtrust
  • Overtraind raken door teveel hardlopen

De kunst is om de juiste balans te vinden tussen rust en hardlopen

De juiste balans vinden is voor iedereen anders. Daarom is er geen gouden regel hoeveel keer je per week moet gaan hardlopen. Wanneer je net bent begonnen met hardlopen is het belangrijk dat je goed naar je lichaam luistert. Speelt er tijdens hardlooptrainingen een pijntje op en blijft deze aan na het hardlopen, dan hardloop je waarschijnlijk teveel.

In deze video leg ik uit waarom rust zo belangrijk is na het hardlopen

Begin daarom langzaam met het hardlopen opbouwen. Je benen kunnen dan langzaam wennen aan de belasting. Elke week kan je de belasting iets uitbouwen en bekijk dan goed wat het met je lichaam doet. Op deze manier ga je verantwoordelijk om met deze mooie sport en verklein je de kans op vervelende hardloopblessures.

Heb jij weleens teveel hardgelopen en waar uitte dat zich in?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *