Hardlopen

Is twee keer per dag hardlopen alleen weggelegd voor de profs?

Twee keer per dag hardlopen

Kom jij ook die hardlopers tegen op Strava en Instagram die twee keer per dag hardlopen? Het lijkt alleen weggelegd voor de profs die meer dan 100 kilometer per week rennen. Toch wanneer je meer uit het hardlopen wilt halen en sneller een betere hardloper wilt worden dan is twee keer per dag hardlopen niet eens zo gek idee. Er kleven namelijk heel wat voordelen aan om dubbel te trainen.

Met twee keer per dag hardlopen kan je tijd beter indelen

Staat er een lange duurloop op de planning, maar je hebt niet de tijd om de training in 1 keer te lopen? Deel dan je duurtraining op in twee stukken. Loop het eerste deel in de ochtend en in de avond loop je de overige kilometers. Het voordeel door in de ochtend te trainen is dat je gelijk de dag goed start en je stoomt je lichaam direct klaar voor de middag- of avondtraining.

Dubbel trainen kan de risico’s op hardloopblessures verkleinen

Je denkt misschien dat je juist jezelf kapot loopt wanneer je twee keer per dag hardloopt. Na elke training heeft je lichaam rust nodig om weer te herstellen voordat je aan de volgende training begint. Wanneer je dubbel gaat trainen ontbreekt de rust inderdaad tussen de twee hardlooptrainingen. Toch als je het slim aanpakt kan het juist de risico’s op overbelasting verkleinen.

Kilometers op een verantwoordelijke manier opvoeren

Heb je als doel om je kilometers te verhogen? Normaal gesproken zou je dan elke week de trainingen verlengen en het kilometeromvang opvoeren. Door dit telkens met 1 training te doen komt er juist veel belasting op je lichaam te staan. Door ze op te splitsen in twee trainingen op een dag wordt je lichaam juist minder belast. Je maakt dus wel de extra kilometers, maar verspreidt over meerdere trainingen.

Neem een extra dag rust

Door twee keer op een dag te gaan hardlopen heb je misschien al de trainingen die je voor ogen had gelopen. Je kan je lichaam na een intensieve dag juist extra rust gunnen. Door een volledige dag te herstellen krijgt je lichaam juist meer kwaliteit rust en zal juist beter en sneller herstellen.

In deze video leg ik uit waarom rust belangrijk is voor iedere hardloper

Twee keer per dag hardlopen is er voor iedereen

Zoals je kan lezen is dubbel trainen echt niet alleen weggelegd voor de professionals. Integendeel wil jij een snellere en betere hardloper worden dan is het zeker waard om dit één keer in de zoveel tijd te doen. Uiteraard moet je wel verstandig mee om gaan en je trainingen er op af te stellen. Zodat je niet je lichaam overbelast. Loop daarom geen twee zware intensieve intervaltrainingen op een dag, maar splits bijvoorbeeld een langzame duurloop op in twee stukken.

Loop jij ook weleens twee keer per dag hard?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *