Hardlopen

VO2max: Wat is het en hoe kan je deze meten?

Wat is VO2max en hoe kan je het meten?

Vind jij hardloopstatistieken belangrijk? Dan ken je vast de term VO2max. Als je deze term hoort gaat er vast een belletje rinkelen. Maar de meeste hardlopers komen niet verder dat VO2max wordt gebruikt om iemands fysieke conditie te duiden. Klopt dit ook? Benieuwd wat VO2max is en hoe je deze kan meten? De antwoorden op deze vragen vind je verderop.

Wat is VO2max?

VO2max is de afkorting van het vermogen van maximale zuurstofopname. De V staat voor Volume, O2 voor zuurstof en max voor maximale opname. Met deze eenheid kan worden gemeten hoeveel zuurstof iemand per tijdseenheid kan transporteren en metaboliseren bij lichamelijke inspanning. Kortom met VO2max kunnen we meten hoe het staat met iemands fysieke conditie.

Het meten van de VO2max kan op verschillende manieren

Er zijn verschillende manieren om te meten wat iemands vermogen van maximale zuurstofopname is. De meeste moderne sporthorloges houden jouw VO2max bij. De horloge berekent dit door je hartslag tijdens het hardlopen te vergelijken met je rusthartslag en hoe zwaar de inspanning was. Deze variant op het berekenen is minder nauwkeurig dan andere opties:

1. Het meten van zuurstofopname en -uitstoot

Wil je exact weten wat jouw VO2max is? Dan zit er niks anders op dan een afspraak te maken voor een sporttest. Tijdens deze test word op een loopband je zuurstofopname en -uitstoot gemeten. De maximale zuurstofopname is bereikt wanneer de hoeveelheid zuurstof niet stijgt ondanks de toenemende inspanning.

2. De coopertest gebruiken om je VO2max te achterhalen

Waarschijnlijk ken je deze test nog wel van je schoolperiode. Een keer per jaar moest je 12-minuten lang zo groot mogelijk afstand lopen bij gym en daar werd een cijfer aangekoppeld. Je kan de coopertest ook prima gebruiken om je maximale zuurstofopname te berekenen. Dit kan met de volgende formule: VO2max = (d12 – 505) / 45. D12 is de afgelegde afstand in meters.

In deze video laat ik zien hoe je een coopertest loopt.

3. Je hartslag als meetinstrument gebruiken

Niet alleen met de coopertest kan je de maximale zuurstofopname berekenen. De volgende formule kan je ook gebruiken: VO2max = 15 * HRmax / HRrust. Heb je een sporthorloge met een hartslagmeter? Dan wordt dit waarschijnlijk al voor je berekent. Heb je geen hartslagmeter? Bereken dan eerst je maximale hartslag met 220 – je leeftijd. Het beste om je rusthartslag te meten is direct wanneer je wakker wordt het aantal slagen per minuut in je pols of hals te tellen.

Heb jij weleens stilgestaan bij je maximale zuurstofopname? Gebruik jij deze hardloopstatistiek om beter inzicht te krijgen in je hardloopprestaties?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *