Persoonlijk

Waarom ga ik 50 kilometer hardlopen?

Waarom ga ik 50 kilometer hardlopen

Ik krijg regelmatig de vraag waarom ik in hemelsnaam 50 kilometer wil hardlopen. Meestal wordt die vraag vervolgd met goed bedoelde adviezen dat het niet gezond is om zo'n afstand te rennen. Wat bezielt mij eigenlijk dat ik een ultramarathon wil gaan lopen?

Ik heb ook niet altijd het antwoord

De twijfel is en blijft aanwezig. Dezelfde vraag spookt ook door mijn hoofd. Waar begin ik aan? 50 kilometer is namelijk geen afstand dat je zomaar even loopt. Toch is het mijn grootste doel om deze afstand te voet af te leggen.

Ik weet namelijk heel goed hoeveel pijn ik moet doorstaan voordat ik eindelijk de 50 kilometer heb gerend. Bij lange afstanden weet ik dat ik tot en met 30 kilometer goed kan doorkomen. Alles wat daarna komt, is geen feestje meer. Toch heb ik geleerd dat opgeven geen optie is en zo kan ik de pijn aardig verbijten.

Overwinning op mijzelf is de grootste reden

Vorig jaar was het uitlopen van een marathon mijn grote doel. Met de marathon van Rotterdam is dit doel behaald en dat was gelijk het begin van iets moois. Na het behalen van de finishlijn was de ontlading groot. De maanden training, de pijn, de overwinning en verbazing over jezelf – alles komt op dat moment tegelijk. Deze ervaring neem ik de rest van mijn leven mee.

Gelijk na de marathon wist ik dat dit nog maar het begin was. Ik voelde dat ik nog zoveel meer in mij heb en daarom zocht ik een nieuwe uitdaging: de 50 kilometer.

Vraag ik niet teveel van mijn lichaam?

Waarschijnlijk wel. Het herstel na mijn eerste marathon duurde in totaal 6 weken en dat zal na mijn eerste ultramarathon zeker niet anders zijn. Mijn lichaam zal het niet in dank afnemen dat ik deze keuze heb gemaakt. Bij het bekijken van ‘The Why’ vond ik het mooi verwoord: Ons lichaam is gewend geraakt aan comfort en luxe. Uiteindelijk gaan we allemaal (dood), maar wil je een lichaam die geconserveerd is of één die getekend is door mooie avonturen?

Ik kies voor het laatste. Als ik oud mag worden, wil ik kunnen vertellen waarom ik mijn lichaam pijn heb gedaan. Ik wil mijn mooie avonturen op de trails en de overwinningen op mijzelf kunnen vertellen. Dat is de grootste reden waarom ik 50 kilometer ga lopen en ik hoop dat ik hetzelfde gevoel krijg als bij mijn eerste marathon: het begin van iets moois!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *