Trainingslopen

Boek de snelste hardloopprogressie met HIIT

Boek snel hardloopprogressie met hiit - high intensive interval training

Uit onderzoek is gebleken dat je met HIIT de snelste progressie boekt bij hardlopen. Door een hoogintensieve intervaltraining te lopen, ben je over een paar weken een stuk sneller dan je momenteel rent. Wat is een HIIT en waarom is deze vorm van training zo goed? Dat leg ik je allemaal uit in dit artikel!

Wat is HIIT, ook wel hoogintensieve intervaltraining genoemd?

HIIT is een afkorting voor High Intensive Interval Training oftewel hoogintensieve intervaltraining. Deze vorm van training is een echte hype in fitnessland. Bij hardlopen wordt deze manier van trainen ook steeds vaker gebruikt en dat is niet zonder reden. Met een HIIT boek je snel progressie en dat is iets wat iedereen natuurlijk wilt.

HIIT klinkt ingewikkeld, maar is vrij simpel. Je loopt tussen de 15 seconden en 5 minuten op hoge intensiviteit. Dit wissel je af met rustmomenten. Het tempo wat je tijdens de hoge intervallen loopt, is afhankelijk van de duur van deze intervallen. Loop je vrij korte periodes, zoals 30 seconden, dan wil je zo hard als je kan hardlopen. Zodra de intervallen langer worden, is het verstandig om ongeveer 90 procent (hartslagzone 4) van je maximale hartslag te lopen.

In deze video leg ik uit wat HIIT is, waar het goed voor en hoe je deze hardlooptraining loopt

Waarom is HIIT zo populair?

Regelmatig wordt er onderzoek gedaan naar HIIT en vaak zijn de resultaten positief. Zo werd er recentelijk gepubliceerd in het American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology dat 2 minuten HIIT al vergelijkbaar is met 30 minuten matig intensieve beweging.

Het onderzoek toont aan dat door 4 sprintjes van 30 seconden de mitochondriale functie al verbetert Deze functie zorgt ervoor dat de spiercellen brandstof sneller konden omzetten naar energie.

Daarnaast is al langer bekend dat hoogintensieve intervaltraining goed zijn voor je cardiovasculaire systeem. Door gebruik te maken van HIIT, kan je lichaam meer zuurstof opnemen dan zonder. Dit kan oplopen tot wel liefst 46 procent. Verder leert je hartspier efficiënter bloed door je lichaam te pompen, waardoor je rusthartslag een stuk lager zal zijn.

Zoals je kan lezen, train je met HIIT heel veel positieve veranderingen in je lichaam. Alle systemen en functies in je lichaam werken door de hoogintensieve intervaltraining efficiënter. Deze systemen worden ook gebruikt tijdens het hardlopen.

Hoe loop je een hoogintensieve intervaltraining?

Het hangt uiteraard af van hoe lang je de hoge intervallen wilt lopen. Het onderzoek maakt gebruik van een hoge interval van 30 secondes, 10 seconden rust en dat dan 4 keer. Zodra je alle intervallen op hetzelfde tempo kan uitlopen, 90% van je maximale snelheid, dan kan je tijdens de volgende training een extra interval lopen.

Wil je langere intervaltraining lopen? Bekijk dan mijn artikel over intensieve intervaltraining. Tijdens deze training loop je 5 keer hoge intervallen van 2 minuten met 1 minuut rust.

Loop jij weleens een HIIT? En wat zijn jou ervaringen met deze trainingsmethode? Heb jij het idee dat je snel progressie boekt met het lopen van hoogintensieve intervaltraining?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *