Beginners

GPX routes op je Garmin apparaat zetten doe je zo!

GPX routes op een garmin apparaat zetten

Elke dag ontdek ik nieuwe functies op mijn Garmin Fenix 6 sporthorloge. Als deze sporthorloge ergens in uitblinkt is het wel in de aantal functies. Zo heb ik laatst tijdens de Airborne Freedom trail voor het eerst gebruik gemaakt van de GPS route functie. Het was wel even gedoe om de GPX routes op de Garmin Fenix 6 apparaat te zetten, achteraf was het vrij makkelijk.

Waarom zou je de GPX routes op Garmin zetten?

De voornaamste reden om de GPX routes op Garmin zetten is om de route live te kunnen volgen. Niet alleen om te weten of je nog steeds op koers bent, je houdt ook zicht in hoever je al bent. Door de routes op je Garmin apparaat te zetten komen er toch nog een aantal andere interessante functies vrij. Omdat je Garmin apparaat weet welke route je gaat lopen is het ook al mogelijk om vooraf een tempostrategie te maken. Aan de hand van je verval en de hoogtemeters berekent Garmin de beste tempostrategie.

De GPX routes op je Garmin zetten is niet moeilijk

Het is vrij gemakkelijk om de GPX route op je Garmin te zetten door de volgende stappen te volgen:

 1. Download de Garmin Connect App op je mobiel (als je deze nog niet hebt)
 2. Download het GPX bestand op je mobiel
 3. Open de GPX bestand met de Garmin Connect App
 4. Controleer of de koers is aangemaakt in Garmin Connect App
  1. Navigeer naar Meer > Training > Koersen
  2. Open de aangemaakt Koers
  3. Verzend naar Toestel door rechtsboven te klikken
  4. Selecteer het gewenste Garmin apparaat
 5. De eerst volgende keer dat de Garmin Connect App synchroniseert met je apparaat staat de GPX route er op!
In deze video laat ik stap voor stap zien hoe je een GPX route op je Garmin apparaat kan zetten.

Wat zijn GPX routes en hoe kom je er aan?

Allemaal leuk een aardig, maar hoe kom ik eigenlijk aan de GPX routes. Deze heb je uiteraard wel nodig als je gebruik wilt maken van de koersen functie op je Garmin apparaat. Je kan deze GPX bestanden op verschillende manieren krijgen. Meestal kan je ze exporteren van websites, zoals afstandmeten.nl of Strava (alleen voor betaalde abonnementen). Daarnaast ontvang je ook vaak een GPX bestand van een georganiseerde trailrun een aantal dagen voor de start. Benieuwd naar nog meer manieren om een GPX route te maken of aan gratis routes te komen? Je kan dan mooi vooraf al bepalen wat jouw beste strategie gaat zijn voor je avontuur!

Loop jij ook weleens met een GPX route op je Garmin apparaat?

36 gedachten over “GPX routes op je Garmin apparaat zetten doe je zo!

 1. Hi Wiechert, de koersen vind je bij de sporten zelf. Bijvoorbeeld als je in het hardlopenschermpje zit en drukt dan omhoog, dan kan je kiezen tussen intervallen, trainingen, maar ook koersen. Onder koersen vind je de aangemaakte routes.

 2. Hi Wim,
  Mij lukt het helaas niet om een Gpx bestand met de Connect app op m’n Garmin te krijgen.

  Ik heb een gpx bestand gedownload, maar hoe of waar open ik deze met de Connect app. Ik kan wel naar routes gaan in de app maar of ik laat Garmin er een verzinnen of ik moet zelf in Maps aan de gang. Oftewel waar kan ik in Connect de open /laad gpx bestand knop vinden?

  1. Wat ik altijd doe is naar het GPX bestand op mijn telefoon gaan. Eenmaal het bestand gevonden dan kiezen voor openen met Garmin Connect App. Dan herkent de Garmin direct het bestand en vraagt of je een koers er van wilt maken.

   1. Hi Wim!
    Top! Werkt ook hier (iPhone), fijn. Misschien dat dit de enige manier is om het erop te krijgen. Erg fijn!

 3. Hi Wim, helaas kan ik niet selecteren waarmee ik het bestamd wil openen. Het is of Chrome of HTML Viewer. (Samsung S9) heb je nog eennidee hiervoor?

 4. Wim, ik wil graag een route die ik al eens gelopen heb in mijn koersen zetten. Maar hoe dan.
  Bijvoorbeeld vorige maand in mijn kalender 18km. Die wil ik downloaden in koersen. En dan naar mijn horloge sturen. Hoop dat je kunt helpen.
  Ik heb een forerunner 645 music

  1. Hi Marjon, ik heb het even opgezocht bij Garmin en ze zeggen het volgende:

   Om een koers te maken van een opgeslagen activiteit:

   1. Open de gewenste activiteit in Garmin Connect
   2. Klik op in de rechter bovenhoek
   3. Klik op Sla op als koers

   Ik kon het niet zo snel vinden in mijn eigen App, maar hopelijk heb jij die functie wel?

   Groet,
   Wim

 5. Dank Wim.
  Waarom staat deze info over het inladen van een GPX bestand niet gewoon in de handleiding ( Edge explore 2).

 6. Beste Wim
  Ik kan de gpx file via connect erop krijgen maar niet de hele koers alleen de eerste ca 500meter. Op andere apps laad de route wel helemaal. Heb je misschien tips voor me?

  1. Hoi Karin,

   Het enige wat ik zou kunnen bedenken is dat het bestand niet helemaal correct is. Sommige apps kunnen daar wel mee omgaan, maar andere weer niet (zoals Garmin). Wat misschien helpt is om je GPX bestand in afstandmeten.nl in te laden en dan een nieuwe GPX bestand laten exporteren. Hopelijk verhelpt dat het probleem.

 7. Beste Wim,
  Ik heb de Garmin connect app gedownload op mijn GSM.
  Hoe kan in in de Garmin connect .GPX routes zoeken die op mijn GSM opgeslagen zijn?
  Ik vind die functie niet om te zoeken.

  1. Hoi Johan,

   De opgeslagen .GPX routes kunnen gevonden worden onder Koersen:
   – Ga naar Meer … (onderin het scherm)
   – Klik op Training & Planning
   – Klik op Koersen

   Hier heb je een overzicht van alle opgeslagen GPX bestanden.

 8. Ik heb een Garmin Venu van paar jaar oud. Als ik een koers wil verzenden naar mijn toestel, krijg ik de boodschap dat het toestel niet compatibel is. Niet alle Garmins kunnen een gps route op toestel zetten dan?

  1. Hoi Karin, dat zou inderdaad mogelijk kunnen zijn. Ik heb alleen ervaring met de Garmin Fenix. Is de Garmin Venu geüpdatet naar de nieuwste software? Misschien helpt dat nog. Succes!

 9. Dag Wim
  Weet jij toevallig ook hoe je de koersen terug kan verwijderen van je horloge? Verwijderen in de Connect app en synchroniseren werkt allezins niet.

  1. Hoi Johan,

   Ik heb het even uitgeprobeerd en je kan de koers verwijderen via je horloge, niet via de app. Als je de koers wil selecteren houd je de selectieknop een paar seconde ingedrukt op de koers. Dan komt er een menu, waarbij je ook de koers kan wissen van je horloge.

   Groet,
   Wim

 10. Beste, ik heb een Garmin 1030 nu wil ik een gpx bestand naar mijn toestel verzenden via mijn iPhone , maar ik krijg die optie nietmeer en vroeger wel . Ik heb nu al overal gezocht en van alles gedaan . Maar deze optie staat eruit meer bij . Een vriend van mij heeft juist hetzelfde voor maar met Android .

 11. ik heb nu een gpx bestand gezet op koersen in mijn garmin app, wil morgen de route gaan lopen maar hoe zie ik dat op mijn horloge ? heb VENU 2 S horloge

  1. Hoi Cella,

   Allereerst moet je de Garmin App synchroniseren met het horloge, dan staat de koers ook op de horloge. Is dat het geval, dan kan je naar de activiteit gaan die je wilt uitvoeren op je horloge. Voordat je de activiteit start kan je naar het menu gaan van de activiteit en daar de koers selecteren.

 12. Hoi Wim,
  Ik heb een garmin edge explore, nu wil ik GPXen van een website naar m’n garmin uploaden, maar als ik ze op die website open, worden ze geopend in route.nl, (routiq app), nu kan ik ze offline downloaden, maar het zijn alleen afbeeldingen(kaartje) maar niet de hel route(GPX), weet jij hier een oplossing voor, alvast bedankt, Carolina

  1. Hoi Carolina, Welke telefoon gebruik je om de GPX bestanden te openen? Via iPhone kan je kiezen met welke app je de bestanden opent, als je ze via Garmin Connect opent kan je ze synchroniseren naar je Garmin Edge.

 13. Hoi Wim, ik kocht pas een Garmin Venu2.
  Ik heb een gpx-route opgeslagen in koersen in de Garmin connect app op mijn smartphone. Deze heeft als verbonden apparaten mijn Venu2S. Als ik de route dan wil verzenden zegt hij: geen compatibele apparaten gevonden. Ik hoop dat dit nog op de ene of andere manier kan werken want daar kocht ik dit horloge voor. Alvast bedankt.

 14. Hallo
  Ik wil een .gpxbestand overbrengen op mijn Garmin Edge 1030 plus. Het lukt mij niet alhoewel ik dit bestand perfect kan overbrengen op 2 andere toestellen : Garmin Edge 1030 én een Garmin Edge 1030 plus. Wat kan ik doen om deze rit ook op mijn eigen Garmin Edge 1030 plus te plaatsen.
  Vriendelijke groeten
  Toon

  1. Hoi Angelique, persoonlijk gebruik ik een iPhone. Zodra ik het bestand heb opgeslagen zoek ik hem op in mijn bestanden. Daarna kies ik hoe het bestand wilt openen en daartussen staat de Garmin Connect App.

 15. Hoi Wim,
  Evne een vraag ik heb een vivo active 5 en zie de tour in de app staan maar als ik hem naar de de garmin wil sturen krijg ik de melding u hebt geen garmin toestellen die koersen ondersteunen.
  Enig idee hoe ik dat kan oplossen?
  Mvg
  Frank

  1. Hoi Frank,

   Ik heb in de handleiding gekeken van de vivo active 5, maar volgens mij ondersteund deze smartwatch niet de koersen functie. Je kan hem inderdaad wel in de app aanmaken, maar dan niet synchroniseren naar de vivo active 5.

   Groet,
   Wim

   1. Beste Wim. Ik heb heel wat GPX bestanden op mijn Garmin-GPS-toestel staan. Hoe krijg ik die in de Garmin-Connect? Beetje omgekeerde dus van wat doorgaans hierboven staat, want daar gaat het meestal over de beweging van Garmin Connect naar toestel. Ik wil die van mijn GPS goed bewaren voor het geval die het ooit begeeft… Dankje

    1. Hoi Filip, ik heb dit opgezocht op de website van Garmin en daar kwam ik het volgende artikel tegen: https://support.garmin.com/nl-BE/?faq=ACgfZF717vAeVfhHgPrFv6

     Wellicht kan je Garmin-GPS-toestel verbinden met je computer en daar de GPX bestanden importeren naar Connect:

     Verbind uw toestel aan de computer via de USB-kabel
     Meld u aan in Garmin Connect
     Klik op
     Selecteer Importeer Gegevens
     Selecteer Bladeren
     Lokaliseer het toestel dat weergegeven wordt als massaopslagschijf
     Kies de Garmin map
     Kies de GPX map
     Selecteer het gewenste spoor die u wilt uploaden** (elk document is genoemd naar datum van de activiteit)
     Klik op Importeer gegevens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *