Beginners

GPX routes op je Garmin apparaat zetten doe je zo!

GPX routes op een garmin apparaat zetten

Elke dag ontdek ik nieuwe functies op mijn Garmin Fenix 6 sporthorloge. Als deze sporthorloge ergens in uitblinkt is het wel in de aantal functies. Zo heb ik laatst tijdens de Airborne Freedom trail voor het eerst gebruik gemaakt van de GPS route functie. Het was wel even gedoe om de GPX routes op de Garmin Fenix 6 apparaat te zetten, achteraf was het vrij makkelijk.

Waarom zou je de GPX routes op Garmin zetten?

De voornaamste reden om de GPX routes op Garmin zetten is om de route live te kunnen volgen. Niet alleen om te weten of je nog steeds op koers bent, je houdt ook zicht in hoever je al bent. Door de routes op je Garmin apparaat te zetten komen er toch nog een aantal andere interessante functies vrij. Omdat je Garmin apparaat weet welke route je gaat lopen is het ook al mogelijk om vooraf een tempostrategie te maken. Aan de hand van je verval en de hoogtemeters berekent Garmin de beste tempostrategie.

De GPX routes op je Garmin zetten is niet moeilijk

Het is vrij gemakkelijk om de GPX route op je Garmin te zetten door de volgende stappen te volgen:

 1. Download de Garmin Connect App op je mobiel (als je deze nog niet hebt)
 2. Download het GPX bestand op je mobiel
 3. Open de GPX bestand met de Garmin Connect App
 4. Controleer of de koers is aangemaakt in Garmin Connect App
  1. Navigeer naar Meer > Training > Koersen
  2. Open de aangemaakt Koers
  3. Verzend naar Toestel door rechtsboven te klikken
  4. Selecteer het gewenste Garmin apparaat
 5. De eerst volgende keer dat de Garmin Connect App synchroniseert met je apparaat staat de GPX route er op!
In deze video laat ik stap voor stap zien hoe je een GPX route op je Garmin apparaat kan zetten.

Wat zijn GPX routes en hoe kom je er aan?

Allemaal leuk een aardig, maar hoe kom ik eigenlijk aan de GPX routes. Deze heb je uiteraard wel nodig als je gebruik wilt maken van de koersen functie op je Garmin apparaat. Je kan deze GPX bestanden op verschillende manieren krijgen. Meestal kan je ze exporteren van websites, zoals afstandmeten.nl of Strava (alleen voor betaalde abonnementen). Daarnaast ontvang je ook vaak een GPX bestand van een georganiseerde trailrun een aantal dagen voor de start. Benieuwd naar nog meer manieren om een GPX route te maken? Je kan dan mooi vooraf al bepalen wat jouw beste strategie gaat zijn voor je avontuur!

Loop jij ook weleens met een GPX route op je Garmin apparaat?

8 gedachten over “GPX routes op je Garmin apparaat zetten doe je zo!

 1. Hi Wiechert, de koersen vind je bij de sporten zelf. Bijvoorbeeld als je in het hardlopenschermpje zit en drukt dan omhoog, dan kan je kiezen tussen intervallen, trainingen, maar ook koersen. Onder koersen vind je de aangemaakte routes.

 2. Hi Wim,
  Mij lukt het helaas niet om een Gpx bestand met de Connect app op m’n Garmin te krijgen.

  Ik heb een gpx bestand gedownload, maar hoe of waar open ik deze met de Connect app. Ik kan wel naar routes gaan in de app maar of ik laat Garmin er een verzinnen of ik moet zelf in Maps aan de gang. Oftewel waar kan ik in Connect de open /laad gpx bestand knop vinden?

  1. Wat ik altijd doe is naar het GPX bestand op mijn telefoon gaan. Eenmaal het bestand gevonden dan kiezen voor openen met Garmin Connect App. Dan herkent de Garmin direct het bestand en vraagt of je een koers er van wilt maken.

   1. Hi Wim!
    Top! Werkt ook hier (iPhone), fijn. Misschien dat dit de enige manier is om het erop te krijgen. Erg fijn!

 3. Hi Wim, helaas kan ik niet selecteren waarmee ik het bestamd wil openen. Het is of Chrome of HTML Viewer. (Samsung S9) heb je nog eennidee hiervoor?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *