Trailrunnen

Hoe maak je een GPX route? Dat doe je met deze opties

Hoe maak je een GPX route en bestand?

Ik ben een echte control freak. Als ik ga hardlopen wil ik alles goed voorbereiden. Vooral als ik een rondje ga rennen waar ik niet bekend ben. Ik wil zo min mogelijk aan het toeval overlaten. Met die reden heb ik een sporthorloge met GPS gekocht. Hiermee kan ik vooraf al mijn route bepalen en zorg ik er voor dat ik niet verdwaal. Om een route te maken moet je eerst een GPX-bestand maken. Met deze opties kan je eenvoudig een GPX route maken en uploaden op je sporthorloge, mobiele telefoon of computer.

Waarom heb ik een GPX-bestand nodig?

Een GPX-bestand, ook wel bekend onder GPS-exchange format file, is niet meer dan een tekstbestandje. In dit bestand staat alle geografische informatie zoals routes, wegen, waypoints, startpositie. GPS gadgets, zoals sporthorloges en mobiele telefoons, maken gebruiken van een GPX-bestand om een route te kunnen weergeven. Wil je daarom een rondje lopen met GPS, dan heb je een GPX-bestand nodig.

Hoe maak je een GPX route?

Er zijn verschillende opties om een GPX route te maken en deze te downloaden. Je kan bijvoorbeeld zelf één maken of een bestaande downloaden. Wil je zelf een GPX route maken? Dan raad ik aan om afstandsmeten.nl te gebruiken. Op deze website kan je eenvoudig zelf een route te maken. Aan de hand van punten maakt de tool een route voor je. Helemaal tevreden met je route? Dan kan je deze downloaden als GPX-bestand.

Bestaande GPX routes gebruiken

Naast het zelf maken, kan je ook bestaande bestanden gebruiken. Heb je opgegeven voor een georganiseerde trailrun? De kans is groot dat je in aanloop van het evenement een GPX-bestand toegestuurd krijgt. Deze kan je dan downloaden en op je apparaat zetten. Ik zet bijvoorbeeld de GPX routes op mijn Garmin sporthorloge. Heb je een betaalde account bij Strava? Dan is het helemaal makkelijk om bestaande GPX routes te downloaden. Zoek naar een route die iemand eerder heeft gelopen. Via de map kan je diezelfde route downloaden als GPX-bestand.

Maak jij weleens een GPX-bestand? Wat vind jij de meest eenvoudigste manier om een route te maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *