Trailrunnen

Vooraf je tempo bepalen met de Garmin PacePro tempostrategieën

Instellen van de Garmin PacePro tempostrategieën

Vind jij het moeilijk om het juiste tempo te lopen? Persoonlijk begin ik altijd te snel aan mijn hardloopwedstrijden en trailrunavonturen. Of het nou een 5 of 50 kilometer is in het laatste deel betaal ik altijd de tol dat ik te snel ben begonnen. Te langzaam beginnen is ook zonde. Vooral als jij je beste tijd wilt neerzetten en je er niet alles uitgehaald hebt. Hoe zorg je er voor dat je de gehele route het juiste tempo loopt? Dit kan tegenwoordig met de Garmin PacePro tempostrategieën.

Wat is de Garmin PacePro tempostrategie?

De Garmin PacePro strategie geeft aan welk tempo jij moet lopen tijdens je wedstrijd om een bepaald doel te kunnen behalen. Door vooraf een GPS route in te laden of een afstand te kiezen, kan je daar een doel (eindtijd of gemiddeld tempo) koppelen. Daarmee berekent Garmin PacePro voor elke gedeelte van het parcours het tempo.

Het kan namelijk zijn dat het ene deel van het parcours moeilijker is dan het andere, door bijvoorbeeld hoogteverschil. Het tempo berg op zal daardoor iets langzamer zijn dan wanneer je vlak loopt. Je kan ook het verval instellen. Heb je net als ik last van veel verval? Dan zal in de eerste kilometers het hoger tempo zijn, dan in het laatste deel.

Hoe stel je de Garmin PacePro strategie in?

Er zijn twee manieren hoe je een Garmin PacePro strategie kan aanmaken. Door gebruik te maken van een vooraf gemaakte koers of door het selecteren van een raceafstand. De koers is uiteraard iets uitgebreider, aangezien daar ook rekening wordt gehouden met hoogtemeters. Door de volgende stappen te volgen kan je een Garmin PacePro strategie aanmaken:

 1. Open de Garmin Connect App
 2. Ga naar Meer > Training > PacePro tempostrategiëen
 3. Klik Maak PacePro strategie
  1. Selecteer een koers of kies een raceafstand
  2. Selecteer de gewenste koers
  3. Voeg doeltijd of doeltempo toe
  4. Wijzig de tempostrategie en heuvelinspanning
  5. Klik sla op
 4. Synchroniseer de telefoon met het sporthorloge

Welke Garmin sporthorloges ondersteunen PacePro

Om onderweg te kunnen zien hoe jij ten opzichte van je PacePro strategie loopt heb je wel een Garmin sporthorloge nodig die deze functie ondersteund. Momenteel wordt het door de volgende sporthorloges ondersteund:

 • fenix 6 serie
 • Forerunner 245
 • Forerunner 245 Music
 • Forerunner 945
 • MARQ serie 

Heb jij weleens met Garmin PacePro tempostrategie gelopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *