Trailrunnen

Wat stop je allemaal in je hardlooprugzak tijdens je trailrun avonturen?

Wat stop je allemaal in je hardloop rugzak? Hardloop zonnebril

Trailrunnen is een hele andere tak van sport dan hardlopen. Vooral wat je allemaal mee moet nemen onderweg verschilt van een normale run. Tijdens mijn eerste trailrun wedstrijd kwam ik erachter dat sommige items geen overbodige luxe zijn, zoals een hardlopen drinksysteem. Om je voor te bereiden op jouw eerste trailrun geef ik je een aantal praktische tips. Dit stop je allemaal in je hardlooprugzak tijdens een trailrun!

Er zijn veel minder drankposten

Bij een trailrun zijn er eigenlijk helemaal geen drankposten, maar ‘fourage-punten'. Drankpost klinkt alsof er alleen maar drinken te verkrijgen is, wat bij een hardloopwedstrijd ook meestal het geval is. Echter, bij trailrunning is er naast drinken nog veel meer te verkrijgen,  zoals vast voedsel. Je vindt er onder andere chips, snoepjes, ontbijtkoek en allerlei fruitsoorten, afhankelijk van wat de organisatie geregeld heeft. Dit is om je tijdens het trailrunnen geen honger te laten lijden.

De fourage-punten vind je ongeveer om de 10 kilometer in plaats van de drankposten die vaak om de 5 kilometer te vinden zijn bij hardloopwedstrijden. Zorg er daarom voor dat je voldoende vocht en eten bij je hebt tussen de fourage-punten. Je wilt namelijk niet zonder voorraad komen te staan, terwijl je misschien 8 kilometer moet.

De Ultimate Direction Mountain hardlooprugzak met hardlopen drinksysteem
Hardloop rugzakUltimate Direction Mountain Vest 4.0

Hardlooprugzak met een hardlopen drinksysteem

Voor het drinken zorgt de organisatie, maar waar je dat in doet, moet je zelf regelen. Bijna iedere organisatie wilt de natuur niet beschadigen en heeft daarom geen plastic bekertjes. Om geen stempel te drukken op de natuur wordt iedereen verplicht om een eigen hardlopen drinksysteem mee te nemen. Dit kan zijn in vorm van een hardlooprugzak met een camelback of een bidon.

Je kan op deze manier bij de fourage-punten uit je eigen ‘systeem' drinken. Door met een hardloop rugzak te lopen, kan jij bij de fourage-punten jezelf weer bevoorraden. Zo heb je voldoende op zak om de volgende 10 kilometer te doorstaan.

Geen overbodige luxe

Naast een goede trailrun gear en hardlooprugzak is het verstandig om ook de volgende extra's mee te nemen. De meeste tips kan je ook toepassen bij een gewone hardloopwedstrijd!

Zonnebrandcrème
Als de zon schijnt, is zonnebrandcrème een MUST. Naast dat het je huid beschermt, raak je lichaam ook minder snel oververhit.

Zonnebril
Als je in de bossen loopt, schijnt de zon door de bladeren en kan het zicht weleens flikkeren. Hierdoor raken je ogen snel geïrriteerd. Je pupillen moeten telkens opnieuw stellen en dit is vermoeiend. Met een een goede zonnebril voorkom je deze irritatie. 

Droge sokken
Bij sommige trails loop je dwars door beekjes heen. Tijdens het trailrunnen is daar weinig aan te doen, maar als je gefinisht bent, is het wel fijn om een paar droge sokken aan te trekken. 

Buff
Bij mijn allereerste trailrun: Vaalserbergtrail, kreeg ik bij mijn inschrijving een buff. Dit is een lang stuk stof van goede kwaliteit. De buff is multifunctioneel. Het kan gebruikt worden als sjaal in de kou, of als muts om je hoofd te beschermen tegen de zon.

Uiteraard zullen er vast nog veel meer handige items zijn om mee te nemen tijdens je trailrun avonturen. Dit zijn in ieder geval de zaken waar ik tegen aan liep en achteraf graag bij me gehad te hebben. 

Wat kan jij niet missen tijdens je trailrun avonturen? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *