Trailrunnen

De mooiste plekken om te trailrunnen in Zuid-Holland

Trailrunnen in Zuid-Holland

Sinds een paar jaar ben ik overgestapt van de weg naar de onverharde paden. Uiteraard loop ik nog regelmatig op de weg voor trainingen en evenementen, maar mijn grote sportliefde is toch echt trailrunnen. Ik woon in de buurt van Rotterdam, waar trails nog al schaars zijn. Gelukkig zijn er voldoende mooie plekken om te trailrunnen in Zuid-Holland.

Verschillende plekken waar je kan trailrunnen in Zuid-Holland

Ik geef het gelijk toe de plekken waar je kan trailrunnen zijn nogal schaars en al ga je meer richting het zuiden of oosten van het land heb je veel meer mogelijkheden om te trailrunnen. Door het gebrek aan trails heb ik wel de mooiste stukjes van Zuid-Holland gevonden om de onverharde paden onveilig te maken:

  • Het natuurgebied Delftse Hout
  • Verschillende stranden, zoals Oostvoorne
  • De Rhoonse Grienden
  • Buytenpark in Zoetermeer
  • Het Hoge Bergse Bos in Rotterdam

Het natuurgebied de Delftse Hout

Een van de grootste gebieden waar je kan trailrunnen in Zuid-Holland is het Delftse Hout. Dit natuurgebied bestaat uit bossen en polders, waarbij de wegen eindeloos zijn. Regelmatig loop ik door dit mooie gebied, als ik van werk naar huis hardloopt. Sinds dit jaar wordt er zelfs een trailrun evenement georganiseerd in het Delftse Hout, de Houttrail in Delft.

Trailrunnen op verschillende stranden in Zuid-Holland

Als er iets uniek is aan Zuid-Holland ten opzichte van het zuiden of oosten van het land dan zijn het wel de stranden. Verschillende stranden en duinen zijn geweldig decor om op te hardlopen. Je kan uitwijken naar bijvoorbeeld Oostvoorne of de stranden tussen Hoek van Holland en Scheveningen. Niet alleen de stranden zijn een prima ondergrond om op hard te lopen, ook de duinen zijn spectaculair om te trotseren.

Mijn persoonlijke trailrungebied is de Rhoonse Grienden

Waar ik elke week wel te vinden ben is in de Rhoonse Grienden. Dit gebied ligt hemelsbreed een kilometer van mijn huis. Het is een geweldig natuurgebied om door heen te rennen. De onverharde wegen zijn niet te technisch, dus menig doorgewinterde trailrunner zal niet aan zijn trekken komen, maar de diversiteit van de natuur maakt het meer dan goed. Door verschillende uitgezette routes te lopen kan je al snel flink wat kilometers maken door dit natuurgebied.

Deze video is gemaakt in het natuurgebied Rhoonse Grienden

Buytenpark in Zoetermeer

Mijn allereerste stappen op de onverharde wegen is in het Buytenpark in Zoetermeer. Voordat ik begon aan mijn eerste trailrunavontuur: de Vaalserbergtrail, heb ik een trailrunclinic gevolgd om een beetje trailrunervaring op te doen. Dit gebied is ideaal als je ook hoogtemeters wilt maken tijdens trailrunnen in Zuid-Holland. Het Buytenpark in Zoetermeer ligt op dezelfde ‘berg' waar ook de skibaan van Snowworld is gebouwd.

Het Hoge Bergse Bos in Rotterdam

Je kan zelfs trailrunnen in Rotterdam. Het Hoge Bergse Bos in Rotterdam zijn twee oude vuilnisbergen, die nu natuurgebieden zijn geworden. Net als het Buytenpark in Zoetermeer kan je hier prima aan je hoogtemeters werken. Wanneer je helemaal naar de uitkijktoren hebt hard gelopen heb je een geweldig uitzicht over Rotterdam.

Genoeg plekken om te trailrunnen in Zuid-Holland

Er zijn dus genoeg plekken waar het hart van een trailrunner sneller van gaat kloppen in Zuid-Holland. Wil je nog meer routes ontdekken? Je kan het gratis route boekje aanvragen bij Natuurmonumenten.nl of ben je juist op zoek naar meer hardlooproutes voor op de weg in de buurt van Rotterdam?

Wat is jouw favoriete plek om te gaan trailrunnen in Zuid-Holland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *