Trailrunnen

De uitdaging van trainen voor trailruns op hoogte

trainen trailrun op hoogte

Trailrunnen is niet alleen hardlopen door de Nederlandse bossen, maar de onverharde paden kunnen je zeker ook in de bergen brengen. Hardlopen door de bergen brengt wel extra uitdagingen met zich mee. Heb jij je ingeschreven voor een trailrun op hoogte en ben je benieuwd hoe je hiervoor kunt trainen? Hieronder lees je meer over trailrunnen op hoogte en wat het allemaal met zich mee brengt.

De basis van hoogtetraining

Trainen op hoogte brengt veranderingen in de zuurstofniveaus met zich mee, wat je uithoudingsvermogen en hardloopprestaties beïnvloedt. Je lichaam moet eerst acclimatiseren aan de hoogte. Begin daarom met een geleidelijke aanpak, acclimatiseer je lichaam aan de hoogte en pas je trainingsintensiteit aan en bouw dit in een rustig tempo op.

Specifieke trailrun vaardigheden trainen op hoogte

  • Aanpassing aan terrein: Hoogtepaden kunnen rotsachtig en steil zijn. Werk aan je technische vaardigheden, zoals het navigeren door oneffen terrein en het behouden van evenwicht op verschillende oppervlakken. Het trainen op balans en stabiliteit kan je hiermee helpen.
  • Ademhalingstechnieken: Leer diep ademen en pas je ademhaling aan de hoogte aan. Efficiënte ademhaling is belangrijk voor duurvermogen op hoogte.

Je uithoudingsvermogen opbouwen

Een goede uithoudingsvermogen is belangrijk als je gaat trailrunnen op hoogte. Thuis kan je daar al zeker aan werken, maar het is ook verstandig om de uithoudingsvermogen op hoogte verder op te bouwen.

  • Lange duurlopen: Train je lichaam voor langdurige inspanningen. Voeg lange, langzame duurlopen toe aan je hardlooproutine om zowel fysiek als mentaal uithoudingsvermogen op te bouwen.
  • Intervallen op hoogte: Voeg intervaltraining op hoogte toe om zowel je uithoudingsvermogen als snelheid te verbeteren.

Waarom zou je willen trailrunnen op hoogte

  • Mentaal sterker: Overwinnen van hoogteverschillen vereist doorzettingsvermogen. Trailrunnen op hoogte kan je mentale kracht en vastberadenheid vergroten, waardoor je met meer vertrouwen aan je volgende trailrunavontuur staat.
  • Verbeterde zuurstofbenutting: Het lichaam past zich aan lagere zuurstofniveaus aan door efficiënter zuurstof te benutten, wat een positief effect heeft voor hardloopprestaties.
  • Prachtige uitzichten: Geniet van adembenemende uitzichten terwijl je jezelf uitdaagt op de technische hoogtepaden.

Veiligheid en Voorbereiding

  • Hydratatie en voeding: Hoogte kan de vochtinname beïnvloeden. Zorg voor voldoende waterinname en neem voldoende energie voor onderweg, vooral bij langere inspanningen.
  • Weerbewustzijn: Hoogte brengt vaak wisselende weersomstandigheden met zich mee. Bereid je voor op plotselinge veranderingen en kleed je naar behoren.

Trailrunnen op hoogte is niet alleen een fysieke uitdaging, maar ook een onvergetelijke ervaring die je verder brengt dan de gebruikelijke hardloopomgeving. Met de juiste voorbereiding, training en mentaliteit kun je de hoogten trotseren en genieten de prachtige uitzichten in de bergen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *