Trailrunnen

Waterzak schoonmaken om bacteriën en schimmel te voorkomen

Je waterzak en drinkflessen schoonmaken

De waterzak wordt hier regelmatig gebruikt. Zodra ik meer dan 15 kilometer ga hardlopen trek ik de rugzak aan met de drinkflessen, zodat ik eenvoudig water kan meenemen. Het schoonmaken van de waterzak wordt vaak vergeten na gebruik. Ik raad aan om na ieder gebruik hem goed schoon te maken. Een waterzak is namelijk een broeinest voor bacteriën, virussen en schimmels.

Met je waterzak schoonmaken blijft hij langer goed

Naast dat een schone waterzak frisser is, gaat hij ook veel langer mee. Blijft er water of sportdrank achter in de waterzak en je gebruikt hem een tijdje niet. Dan kunnen er bacteriën, schimmels en algen in de waterzak groeien. Naast dat het totaal niet fris is, kan je er ook ziek van worden. Hoe zorg je er voor dat de waterzak of drinkflessen goed schoon worden?

Goed omspoelen met heet water

Er zijn meerdere manieren om je drinkflessen of waterzak weer schoon te krijgen. Het hangt deels af wat je er in stopt. Gebruik je alleen water? Dan is het omspoelen met heet water meestal voldoende. Na het omspoelen kan je de drinkzak aan een waslijn hangen, zodat hij goed droogt aan de binnenkant en er geen water in blijft zitten.

Omspoelen met water is soms niet voldoende

Gebruik je naast water ook sportdrank? Dan is het omspoelen met heet water niet voldoende. Ook als je alleen water gebruikt, doe je er verstandig aan ons regelmatig je waterzak grondig schoon te maken. Dit kan je op meerdere manieren doen. Het makkelijkst is gebruik te maken van chloor. Chloor doodt namelijk alle bacteriën en virussen en zo zorg je ervoor dat je waterzak weer helemaal schoon is. Mocht je geen chloor willen gebruiken, dan kan je ook azijn of soda gebruiken.

Je waterzak schoonmaken met chloor

Vul je waterzak voor de helft met water en gebruik speciale Hadex chloordruppeltjes om de boel goed te ontsmetten. Bekijk goed de bepakking voor de juiste dosering. Een waterzak van 3 liter heeft uiteraard meer nodig, dan een waterfles van een halve liter. Laat de waterzak met het chloor even staan, zodat de bacteriën en virussen worden verwijderd en spoel het daarna goed om met heet water.

Hoe maak jij je waterzak schoon?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *