Trainingslopen

Duurvermogen is belangrijk voor hardlopers – hoe kan je het verbeteren?

Wat is duurvermogen en hoe train je dit?

Hardlopen is niet heel moeilijk, maar de kunst zit hem in een sneller een langere afstand lopen. Niet iedereen kan even ver lopen of is niet zo snel als Usian Bolt. Om een betere hardloper te worden is het belangrijk om je duurvermogen te verbeteren, maar wat is deze vermogen en zorg je er voor dat het beter wordt?

Wat is de betekenis van duurvermogen?

Duurvermogen is het uithoudingsvermogen op de lange afstand. De betekenis lijkt op die van conditie. Het enige verschil is dat duurvermogen de conditie is, maar dan van de lange afstand. Het gaat dus specifiek om meer kilometers kunnen afleggen.

Waarom is duurvermogen belangrijk voor een hardloper?

Hardlopen valt onder de duursporten. Uiteraard heb je in de atletiek ook de sprintnummers en andere korte afstanden, maar wij als doodgewone amateur hardlopers kiezen meestal voor wat langere afstanden. Om deze afstanden te kunnen lopen is duurvermogen een belangrijk aspect.

Het zorgt er namelijk voor dat jij een langere tijd hetzelfde tempo kan blijven lopen. Is jouw conditie op de lange afstand nog niet op zijn best dan kom je na een aantal kilometers de man met de hamer tegen of je merkt dat je tempo snel terug loopt naarmate de kilometers verstrijken.

Uithoudingsvermogen op de lange afstand trainen

Het is belangrijk voor elke duursporter; of je nou hardloopt, fietst, zwemt of langlauft je duurvermogen te trainen. Om dit aspect van hardlopen te trainen moet je juist langzaam trainen. Misschien ben je gewend om altijd je grenzen op te zoeken met trainingen, maar als je voor duurvermogen traint hoeft dat niet.

Je traint dit vermogen door een langere afstand in een lager hardlooptempo te lopen. Een goed voorbeeld van een duurvermogen training is een duurloop. Het is de bedoeling dat je tijdens het hardlopen een laag hartslag behoudt. Hiermee train je voor een efficiëntere vetverbranding. Waarmee je dus minder snel zonder energie komt te zitten. Je traint ook direct je anaerobe drempel. Dit betekent dat je spieren minder snel vollopen met melkzuren en de verzuring van je spieren langer uitblijft.

Uithoudingsvermogen op de lange afstand

Al deze aspecten zorgen ervoor dat je het uithoudingsvermogen op de lange afstand verbetert. Om zoveel mogelijk uit je trainingen te halen is het verstandig om minimaal één keer per week een duurloop te lopen. Zo blijf je werken aan je duurvermogen!

Train jij ook specifiek op duurvermogen en welke trainingen gebruik je hiervoor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *