Hardlopen

Benieuwd hoeveel minuten per km naar km per uur is? Bereken het met de formule: min/km (pace) naar km/h (snelheid)

Snelheidsmeter - Minuten per km naar km per uur met de formule min/km naar km/h

De meeste mensen halen de meeteenheden voor tempo en snelheid weleens door elkaar. Minuten per kilometer is de meeteenheid voor je tempo, maar wil je weten hoe snel je nou eigenlijk bent, dan moet je minuten per km naar km per uur omrekenen. Om je snelheid te kunnen berekenen, maken we gebruik van de formule min/km naar km/h.

Meeteenheid van tempo

Minuten per kilometer is eigenlijk de meest gebruikte meeteenheid onder hardlopers. Dit wordt ook wel de pace genoemd. Het geeft tijdens het hardlopen een duidelijk beeld over of je het juiste tempo loopt. Kilometer per uur geeft daarentegen een slechter beeld, omdat het een momentopname is van hoe snel je eigenlijk rent. Als je de tijd over een kilometer neemt, heb je een veel duidelijker beeld of je de gewenste snelheid loopt.

Wat is pace in de hardloopwereld?

In de hardloopwereld wordt de snelheid niet uitgedrukt in kilometer per uur, maar in minuten per kilometer. Het aantal minuten dat je loopt over 1 kilometer wordt pace, of ook wel hardloopsnelheid, genoemd. Pace is een duidelijker meeteenheid om je tempo te bepalen. Loop je bijvoorbeeld 10 km/u dan is je pace 6 minuten per kilometer.

Waarom is het verstandig om de pace meeteenheid te gebruiken?

Ik raad daarom ook altijd aan om niet zo zeer op je snelheid te letten, maar juist op het aantal minuten per kilometer. Naast dat kilometer per uur een momentopname is, kan je nooit de volledige training in de gaten houden hoe snel je loopt. Je heb namelijk geen dashboard voor je, zoals in de auto. Daarom geeft minuten per kilometer juist de gewenste informatie. Als je namelijk een viaduct of dijk op loopt, zal je qua snelheid grote verschillen zien. Echter, in de minuten per kilometer zie je deze grote verschillen niet.

Bereken hoeveel minuten per km naar km per uur

Het is goed om te weten dat 6 minuten per km, 10 km per uur is. De meeste hardlopers lopen rond dit tempo, dus dan heb je ook geen ingewikkelde formule min/km naar km/h nodig voor het omrekenen. Ben je echter benieuwd hoe snel jij hebt gelopen aan de hand van je tempo, gebruik dan de onderstaande pace naar km/u rekenmachine. De rekenmachine maakt gebruik van de omrekenen snelheid formule.

In deze video leg ik de formule min/km naar km/u uit. Zo kan je ook thuis met pen en papier minuten per kilometer omrekenen naar kilometer per uur.

formule min/km (pace) naar km/h (snelheid)

De exacte formule die gebruikt wordt voor het omrekenen minuten per km naar km per uur is: (1000 / aantal secondes per km) * 3.6. Het aantal secondes per kilometer kan je berekenen door het het aantal minuten te vermenigvuldigen met 60 + het aantal overige secondes.

de formule min/km naar km/h

Een voorbeeldsom van de formule min/km naar km/h

Stel, je pace is gemiddeld 5 minuten en 15 secondes per kilometer. Wat is dan de gemiddelde snelheid in kilometer per uur? Als we de bovenstaande formule gebruiken kunnen we het makkelijk berekenen. Als eerste moeten we de minuten omrekenen naar secondes. Om vervolgens de minuten per kilometer om te rekenen naar kilometer per uur.

  • (5 * 60) + 15 = 315 secondes
  • (1000 / 315) * 3.6 = 11,4 km/u

Je kan ook je pace omrekenen naar snelheid met de onderstaande rekenmachine om het aantal minuten per kilometer in te vullen. De rekenmachine berekent a.d.h.v. jouw pace het kilometer per uur.

Hoe weet je het aantal minuten per kilometer?

Er zijn tal van manieren om achter het aantal minuten per kilometer te komen. Dit kan door verschillende apparaten die dit voor je registreren; zoals een sporthorloge, activiteitenmeter, smartphone met een hardloop-app of speciale stride apparaatjes die je aan je schoen kan vastbinden. Op het gebied van het registreren van het aantal minuten per kilometer werken ze allemaal hetzelfde. Maak je geen gebruik van deze apparaten kan je ook makkelijk je pace berekenen door het aantal kilometer delen door de minuten die je hebt gelopen. Je weet dan de gemiddelde minuten per kilometer over de gelopen afstand.

Snelheid (km/u) omrekenen naar pace (min/km)

Weet je alleen je snelheid en wil je deze omrekenen naar je pace, dan is daar een andere formule voor nodig. Met de onderstaande rekenmachine kan je deze berekening van km/u naar min/km uitvoeren. Vul je snelheid in km/u in en de rekemachine geeft jouw exacte tempo in minuten per kilometer weer.

Min/km (pace) naar km/u (snelheid) ezelbruggentjes

Als je exact wilt weten hoe snel je bent of wat je hardloopsnelheid is dan is het verstandig om de bovenstaande rekenmachines of de formule min/km naar km/h te gebruiken. Echter als je snel wilt weten wat ongeveer minuten per kilometer naar kilometer per uur over andersom is, dan kan je onderstaande min/km (pace) naar km/u (snelheid) ezelbruggentjes gebruiken:

  • 3 min/km is 20 km/u
  • 4 min/km is 15 km/u
  • 5 min/km is 12 km/u
  • 6 min/km is 10 km/u
  • 7:30 min/km is 8 km/u

Andere handige rekentools

Het berekenen van minuten per kilometer naar kilometer per uur is niet de enige handige rekentool. Benieuwd naar hoeveel kilometer je hebt gelopen of hoeveel calorieën je hebt verbrand? Gebruik de onderstaande rekentools om die zaken te berekenen.

Hoeveel kilometer per uur loop jij gemiddeld? Ik loop nu gemiddeld rond de 11.25 km/u. Al ben ik hard aan het trainen om gemiddeld 12 km/u te lopen over 10 km. Hopelijk red ik deze snelheid bij de DrechtStadLoop op 4 november!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *