Voeding

Regelmatig hardlopen? Ondersteun je lichaam met zink

Zink supplement voor het hardlopen

Na elke hardlooptraining moet je lichaam herstellen van de schade die ontstaat tijdens het hardlopen. Vaak kom je sterker uit dit herstelproces en kan je de volgende training weer moeilijker maken. Je lichaam heeft voedingstoffen, vocht en mineralen nodig om te kunnen herstellen. Een belangrijk mineraal om je lichaam te ondersteunen na het hardlopen is zink. Krijg jij wel voldoende zink binnen?

Waarom is zink belangrijk voor hardlopers?

Je vraagt je misschien af waarom je zink nodig hebt na het hardlopen. Terechte vraag! Zink heeft veel voordelen voor hardlopers. Dit mineraal is belangrijk voor een goede stofwisseling, versterkt je immuunsysteem en draagt bij aan de genezing van vervelende hardloopblessures. Drie belangrijke aspecten van een hardloper.

Met transpireren verliezen we niet alleen vocht en zouten, maar ook mineralen. Door te gaan hardlopen zweten we ook kleine hoeveelheden zink uit. Je doet er dus goed aan om voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan zink.

Hoe merk je dat je last hebt van zink-tekort?

Zink is een essentiële voedingsstof. Dat betekent dat ons lichaam dit niet zelf kan aanmaken en dat we het binnen moeten krijgen via voeding of supplementen. Er is niet één duidelijk teken dat je lichaam een tekort heeft aan zink. De volgende symptomen kunnen duiden op tekort van dit mineraal:

  • Snel vatbaar voor verkoudheid, griep of andere virussen
  • Trage wondgenezing
  • Verminderde eetlust
  • Veranderd reuk- en smaakvermogen

Heb jij het idee dat je last hebt van een zink-tekort? Neem dan contact op met een voedingsdeskundige of de huisarts. Door middel van tests kan er worden bekeken of je te weinig van deze essentiële voedingsstof hebt.

Hoe krijg je voldoende zink binnen na het hardlopen?

De ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) van zink is 7 mg voor vrouwen en 9 mg voor mannen. Door voeding te eten die rijk is aan zink krijg je voldoende van deze stof binnen. Denk bijvoorbeeld aan vis en schelpdieren, vlees, peulvruchten en noten en zaden. Dit zijn allemaal voedingstoffen die rijk zijn aan zink. Eet jij niet voldoende van de bovenstaande voedingswaren? Dan kan je overwegen om een zink-supplement te slikken.

Krijg jij voldoende zink binnen als hardloper?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *