Voeding

Irriteer jij je aan een klotsende buik met hardlopen?

Voorkom een klotsende buik met hardlopen

Je kent het gevoel vast wel van een klotsende buik met hardlopen. Een irritant gevoel wat zeker niet snel weg gaat. Voordat je het weet verlies je de focus op het hardlopen en gaat je gedachte alleen maar uit naar het klotsende gevoel in je buik. Hoe kan je dit irritante gevoel voorkomen?

De oorzaak van een klotsende buik is anders dan je verwacht

De meeste hardlopers denken dat een klotsende buik wordt veroorzaakt door teveel drinken. Je hebt het gevoel dat het water in je buik rond vliegt. Toch is de oorzaak niet teveel drinken, maar juist het tegenovergestelde. Door te weinig drinken ontstaat het klotsende gevoel. De meeste hardlopers nemen een per keer een slokje drinken. Hierdoor krijgt de maag geen prikkel om het vocht te verwerken. Waardoor het water in je maag blijft rond dansen. Wat je dus wel moet doen is voldoende drinken!

Voorkom het rondvliegende water in je buik

Om het klotsende gevoel te voorkomen is het beter om niet een paar slokjes te nemen, maar juist in één keer een flinke hoeveelheid drinken. Door minimaal 200 ml in één keer te nuttigen krijgt je maag wel het signaal om te legen. Hierdoor blijft er geen overtollig water in je buik wat rond blijft vliegen. Probeer dus vooraf het hardlopen niet een paar kleine slokjes te drinken, maar drink gerust een half flesje of soft-flask leeg.

In deze video leg ik uit wat je tegen een klotsende buik kan doen.

Met hardlopen verlies je veel vocht

Het is wel echt belangrijk dat je blijft drinken tijdens het hardlopen. Heb je vaak last van het klotsende gevoel, stop dan zeker niet met drinken. Met hardlopen zweet je meer dan normaal en raak je sneller vocht kwijt. Door te stoppen met drinken verhoog je de kans op uitdrogingsverschijnselen en je lichaam heeft het vocht hard nodig om goed te blijven functioneren. De vuistregel is dat je ongeveer 1 liter vocht nodig hebt per 10 kilometer.

Benieuwd hoe je makkelijk water kan meenemen tijdens het hardlopen? In dit artikel geef ik je tips hoe je dat het beste kan doen.

Heb jij weleens last van een klotsende buik met hardlopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *