Trainingslopen

Sneller worden met hardlopen? Ga traplopen!

Word sneller door te gaan traplopen als hardloper

Ben je aan het trainen om sneller te worden met hardlopen? Heb je dan weleens gedacht aan traplopen? Met alleen maar rondjes rennen kost het veel meer tijd om vooruitgang te boeken. Door hardlopen af te wisselen met traplopen boek je veel sneller progressie. Voor je het weet ben je net zo snel als Usain Bolt!

Waarom je sneller wordt met hardlopen door traplopen

Met traplopen worden de spieren sterker, maar er wordt ook een flink beroep gedaan op je hart- en longfunctie. Twee belangrijke onderdelen die je nodig hebt om een betere, snellere en efficiënter hardloper te worden. Of je nou aan het trainen bent om een laatste eindsprintje op de 5 kilometer eruit te persen, of de laatste kilometers van een ultramarathon vol te kunnen houden. Door traplopen wordt je met beide beter.

Door traplopen vecht je tegen de zwaartekracht. Door tegen deze kracht te bewegen bouw je kracht en conditie op. Maar dat is niet het enige voordeel van traplopen. Door de trap op te rennen gebruik je ook de spierstabilisators. Deze spieren gebruik je minimaal met hardlopen. Door deze te trainen verklein je de kans op hardloopblessures.

Met traplopen wordt je een betere hardloper

Als je regelmatig een trap op rent blijft niet alleen je hardlooptraining gevarieerd, maar train je ook direct:

  • Spieren in de bovenbenen worden sterker
  • Verklein je de kans op hardloopblessures
  • Je traint de spierstabilisators
  • Je conditie neemt toe
  • Verbetering in je VO2max
In deze video laat ik twee trainingen zien om traplopen toe te voegen aan je trainingsschema

Verbeter je VO2max met traplopen

Kracht is niet het enige wat je snel opbouwt met traplopen, ook je conditie neemt snel toe. Een trap heeft een hogere steigingspercentage dan bijvoorbeeld een heuvel of een brug. Door deze hoge steigingspercentage moet je meer kracht verzetten om het van de zwaartekracht te winnen. Hierdoor schiet je hartslag direct omhoog en vullen je longen sneller met zuurstof. Je kan het vergelijken met het lopen van een intensieve intervaltraining. Hierdoor verbeter je zuurstofopname, ook wel je VO2max genoemd.

Ren jij weleens trappen op om een snellere hardloper te worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *