Wedstrijdverslag

De 41ste editie van de marathon van Rotterdam – een persoonlijk record!

Verslag van de 41ste editie marathon van rotterdam

Het mooie aan hardlopen is dat jezelf kan blijven uitdagen. Daarom heb ik begin dit jaar gekscherend het doel gesteld om de 41ste editie van de marathon van Rotterdam binnen de 4 uur te lopen. Een doel wat eigenlijk onmogelijk is. De laatste keer dat ik de marathon van Rotterdam liep had ik 4 uur en 44 minuten nodig. Ik moest dus flink aan de bak om 45 minuten van mijn snelste tijd ooit af te lopen. Ik verklap alvast dat ik een persoonlijk record heb gelopen, maar was het voldoende om binnen de 4 uur te finishen?

Videoverslag van de 41ste editie van de NN marathon van Rotterdam

De voorbereiding richting de 41ste editie van de marathon van Rotterdam was belabberd

Zo gezegd, zo gedaan. Ik begon de voorbereiding uitstekend. De focus lag vooral in het begin van de voorbereiding op het verhogen van mijn tempo. Oude PR’s op de 5, 10, 15 en halve marathon sneuvelde allemaal in een rap tempo. Helaas heb ik, waar ik iedereen voor normaal gesproken voor waarschuwt, teveel van mijn lichaam gevraagd in een te korte tijd. Wat zich resulteerde in een scheenbeenblessure. Waar ik zo voortvarend ging, moest ik nu verplicht rust nemen. Na een paar weken rust kon ik eindelijk weer pijnvrij hardlopen, maar mijn voorbereiding had een flinke deuk opgelopen.

Starten op een tijdschema van 4 uur

Mijn langste afstand in de voorbereiding was een halve marathon. Ik wist dat ik tot dit punt op een tijdschema van 4 uur kon lopen. In welke staat mijn lichaam zou zijn na 21,1 kilometer had ik werkelijk geen idee over. Ik kon twee dingen doen: Ik kon er voor kiezen om het rustig aan te doen en zeker zijn dat ik de finish ging halen, of toch te gaan starten op een tijdschema van 4 uur en zien waar het schip zou stranden. Ik koos voor de dood of de gladiolen.

File lopen tijdens de eerste kilometers van de 41ste editie marathon van Rotterdam

In mijn voorbereiding liep ik rond de 5 minuten per kilometer. Voor mijn gevoel moest ik tijdens de marathon in het eerste deel het verschil maken. Hier moest ik mijn voorsprong opbouwen, om uiteindelijk genoeg over te houden voor de laatste kilometers. De eerste kilometers van de marathon waren zo druk, dat ik niet mijn gewenste tempo kon lopen. Pas na het 5 kilometer punt was er voldoende ruimte om mijn eigen ding te doen.

Een persoonlijk record op de halve marathon

Waar ik in begin wat tijd heb laten liggen, kon ik daarna wel versnellen. Ik besloot dit tempo minimaal tot de halve marathon vol te houden en vanaf daar te kijken hoe ik ervoor stond. Het halve marathon punt passeerde ik na 1 uur en 48 minuten. Een verbetering van mijn oude record met 7 minuten. Voorafgaand hoopte ik rond de 1 uur 55 langs dit punt te komen. Ik liep na 21,1 kilometer al 7 minuten boven mijn eigen schema. Met deze tussentijd zat er misschien toch wel een finish van binnen de 4 uur in verschiet.

Wanneer komt het punt dat ik mijzelf tegen ga komen

Bij alle lange afstanden die ik ooit heb gelopen is er altijd wel een punt dat ik breek. Het lijkt wel of ik dan tegen een onzichtbare muur aan klap en opeens alle energie kwijt ben. Ik ging er eigenlijk nu ook vanuit dat dit punt vroeger of later tegen zou komen, maar besloot om zo goed mogelijk het tempo vol te blijven houden. Tot de 32 kilometer ging dit eigenlijk beter dan verwacht ik liep ik nog steeds boven de 6 minuten per kilometer, maar toen kwam het gevreesde Kralingse Bos.

Tot het uiterste gaan om de 41ste editie van de marathon van Rotterdam binnen de 4 uur te finishen

Bij het Kralingse Bos merkte ik dat de energie langzaam verdween uit mijn benen, waar ik normaal besluit om te gaan wandelen, wilde ik nu koste wat het kost blijven hardlopen. De laatste 10 kilometer moest ik in 1 uur en 7 minuten lopen. Een tempo wat normaal gesproken een makkie is, maar niet met al 32 kilometer in de benen. Zolang mijn horloge bij elk kilometer punt onder de 6:30 aangaf was het pure winst. Zo tikte de kilometers langzaam weg; 6:09, 5:46, 5:50, 6:50, etc. De meeste kilometers bleven onder de 6:30, zodat ik steeds meer overhield voor de laatste paar kilometers.

En zo geschiede een PR van 3 uur en 57 minuten

De laatste kilometers heb ik alles gegeven. Waar ik rond de 32-25 kilometer het vertrouwen volledig kwijt was, kwam dat langzaam weer terug. Mede door het geweldige publiek die je naar voren schreeuwt. Eindelijk kwam daar het bord met nog 1 kilometer te gaan. Met nog 9 minuten op de klok, kon en mocht ik dit niet meer weggeven. Met een eindtijd van 3 uur en 57 minuten passeerde ik de finish van de 41ste editie van de marathon van Rotterdam.

Iets wat ik dacht dat onmogelijk was, maar toch gehaald! Een marathon finishen binnen de 4 uur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *