Hardlopen

Gebruik jij je armen wel goed tijdens het hardlopen?

Hoe gebruik je armen tijdens het hardlopen?

Kan je armen überhaupt verkeerd gebruiken tijdens het hardlopen? Hardlopen doe je toch met je benen. Uiteraard komt de meeste belasting op je benen te staan tijdens het rennen en komt de meeste kracht vanuit je benen om voor te bewegen. Toch zijn je armen niet geheel onbelangrijk. Je gebruikt ook je armen bij elke stap die je zet.

Met een goede arminzet verbeter je de loophouding

Hardlopen kost veel energie. Je wilt daarom efficiënt mogelijk lopen om zoveel mogelijk energie te besparen. Hoe meer energie je bespaart, hoe verder en sneller je uiteindelijk kan rennen. Door aan je loophouding te werken kan je efficiënter hardlopen. Hier komen je armen om de hoek kijken. Als je arminzet verbetert en je armen op de juiste manier gebruikt tijdens het hardlopen verbeter je de loophouding, waardoor je uiteindelijk hetzelfde rondje kan hardlopen, maar het kost je minder energie.

Welke functie hebben je armen tijdens het hardlopen?

Je armbeweging bepalen best wel een aantal belangrijk zaken tijdens het hardlopen. Wist je dat je armen deels de pasfrequentie en paslengte bepalen? Ga maar eens hardlopen en zwaai wat sneller met je armen op en neer. Je zal merken dat je ook direct met een hogere pasfrequentie zal hardlopen. Een snellere pasfrequentie en een kortere paslengte dragen ook mee aan betere loophouding.

Je arminzet verbeteren

Nu je weet wat de functie is van je armen tijdens het hardlopen, ben je waarschijnlijk benieuwd hoe je deze kan verbeteren. Er zijn 4 accenten waar je op kan letten tijdens het hardlopen. Deze zorgen er voor dat je ontspanner je armen gebruikt en een natuurlijker loophouding aanneemt tijdens het rennen:

  • Zwaai feller met je armen op en neer
  • Zwaai je armen niet voorbij je middelpunt en niet te ver naar achteren
  • Loop niet met gebalde vuisten
  • Laat de beweging uit je armen komen

Door feller met je armen op en neer te zwaaien verander je de pasfrequentie tijdens het hardlopen. Hierdoor neemt de frequentie toe en de paslengte af. Hetzelfde geldt voor het tweede accent. Door je armen te ver op en neer te zwaaien, zal je paslengte toenemen en je pasfrequentie weer afnemen.

Merk je tijdens het hardlopen dat je handen verkrampen? Dan loop je niet ontspannen genoeg. Schud je handen en polsen weer los. Hetzelfde geldt voor je schouders en nek. De beweging komt ook deels uit deze lichaamsdelen. Het is belangrijk voor een goede loophouding dat ook je schouders en nek ontspannen blijven tijdens het rennen.

Gebruik jij je armen al goed tijdens het hardlopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *