Beginners

Slechte conditie en toch beginnen met hardlopen

Beginnen met hardlopen met een slechte conditie

Je moet toch ergens beginnen. Zelfs met een slechte conditie kan je beginnen met hardlopen. Je zal merken dat je fysiek snel beter wordt en dat je uithoudingsvermogen toeneemt. Dus zelfs met een slechte tot geen conditie heb je geen excuus meer om niet de hardloopschoenen aan te trekken.

Waar moet je beginnen met hardlopen als je een slechte conditie hebt?

De keuze om te starten met hardlopen is gemaakt, maar je vraagt je misschien af hoe je kan beginnen met hardlopen zonder conditie. Je denkt misschien dat het een kwestie is van je hardloopschoenen aantrekken en naar buiten te gaan. Zo denken namelijk veel beginnende hardlopers. Dit is ook de reden dat veel beginners snel uitvallen door gebrek aan motivatie of met een vervelende hardloopblessure. Hoe zorg jij er voor om een goede start te maken, terwijl je bijna geen conditie hebt?

Het beste is om hardlopen af te wisselen met wandelen. Dit kan je doen aan de hand van een hardloopschema, gebruik bijvoorbeeld mijn hardloopschema 5 kilometer voor beginners. Uiteraard kan je ook op gevoel afwisselen. Merk je dat je buiten adem raakt tijdens het hardlopen, schakel dan over op een wandeltempo.

Je lichaam laten wennen aan het hardlopen

Wanneer je begint met hardlopen, of je nou wel of geen conditie hebt, moet je lichaam wennen aan de belasting. Bij elke stap met hardlopen komt er spanning op je spieren, pezen, gewrichten en botten te staan. Overdrijf je deze spanning kan je lichaam overbelast raken en vergroot je de kans om geblesseerd te raken. Wanneer je de spanning langzaam uitbouwt, krijgt je lichaam de tijd om te herstellen en sterker te worden om met de belasting om te kunnen gaan. Door langzaam te beginnen, zal je niet alleen risico op blessures klein houden, maar ook je conditie neemt gestaagd toe.

In deze video geef ik je 10 tips om te beginnen met hardlopen

Durf je niet alleen te beginnen met hardlopen?

Heb je geen idee hoe je moet beginnen met hardlopen met een slechte conditie? Gelukkig hoef je er niet alleen voor te staan. Er zijn meerdere opties om te beginnen met hardlopen. Je kan bijvoorbeeld beginnen met hardlopen in de sportschool op een hardloopband. Een sportschoolinstructeur kan je helpen en advies geven. Wil je toch liever buiten hardlopen? Sluit je dan aan bij een loopgroep of atletiekvereniging. In beide gevallen sta je er niet alleen voor en word je voorzien van hardloopadvies!

Tips om te beginnen met hardlopen als je een slechte conditie hebt

Sta jij op het punt om te beginnen met hardlopen? Met deze tips haal jij het meeste uit je eerste hardlooprondje:

  • Wandelen is niet opgeven, wandel wanneer je het nodig hebt
  • Begin met een goede warming up
  • Trek hardloopkleding aan als je gaat hardlopen
  • Probeer op vaste dagen te gaan hardlopen
  • Overdrijf niet direct met je eerste hardlooprondje

Ben jij al begonnen met hardlopen zonder dat je al teveel conditie had? Wanneer merkte jij dat je uithoudingsvermogen beter werd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *