Beginners

Wat je vooral niet moet doen voor een hardloopwedstrijd

Voorkom fouten vooraf een hardloopwedstrijd

Je hebt wekenlang getraind, je bent klaar voor de start, en dan… maak je een domme fout die je hardloopwedstrijd verpest. Het klinkt dramatisch, maar het gebeurt vaker dan je denkt. Een verkeerde keuze vlak voor of tijdens de wedstrijd kan ervoor zorgen dat je niet het maximale uit jezelf haalt. Hier zijn vijf fouten die je vooral niet moet maken vooraf een hardloopwedstrijd.

1. Iets nieuws proberen op de wedstrijddag

Nieuwe hardloopschoenen, een ander sportdrankje of een experimenteel ontbijt? Geen goed idee. Wat je tijdens je trainingen hebt getest, is wat je lichaam gewend is. Nieuwe voeding kan maagproblemen opleveren, een ander hardloopshirt kan gaan schuren, en die gloednieuwe schoenen? Grote kans dat ze blaren veroorzaken. Houd je aan wat werkt.

2. Te veel of te zwaar eten

Koolhydraten zijn belangrijk, maar dat betekent niet dat je de avond voor de wedstrijd een berg pasta naar binnen moet werken alsof je een bergbeklimming op het programma hebt. Te veel of te vet eten kan je loom maken of je maag in de war schoppen. Kies voor licht verteerbare koolhydraten en eet niet meer dan je gewend bent.

3. Te lang of te intensief inlopen

Je wilt goed opgewarmd aan de start verschijnen, maar een halve training als warming-up is nergens voor nodig. Te veel energie verspillen vóór de wedstrijd is een no-go. Houd je warming-up kort en efficiënt: een paar minuten loslopen, wat dynamische oefeningen en korte versnellingen zijn voldoende.

4. Te lang stilstaan in het startvak

Bij grote wedstrijden moet je vaak ruim van tevoren in het startvak staan. Als je daar vervolgens tien tot vijftien minuten stil blijft staan, koelen je spieren af en begin je stijf aan de wedstrijd. Blijf dus licht in beweging: kleine huppels, loopbewegingen op de plaats of rustig rekken en strekken kunnen helpen.

5. Te snel van start gaan

De adrenaline giert door je lijf, het startschot klinkt, en voor je het weet loop je veel sneller dan je eigenlijk zou moeten. Dit is misschien wel de meest gemaakte fout bij hardloopwedstrijden. Het voelt even lekker, maar vaak betaal je er later de prijs voor. Begin in een tempo dat je kunt volhouden en houd je aan je plan. Een gecontroleerde start betekent een sterkere finish.

Zo maak jij niet de fouten vooraf een hardloopwedstrijd

Een wedstrijd is geen moment om te experimenteren of overmoedig te worden. Door deze fouten te vermijden, zorg je ervoor dat je optimaal kunt presteren én genieten van je wedstrijd.

Heb jij weleens een fout gemaakt voor een wedstrijd die je duur kwam te staan? Laat het me weten, ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *