Beginners

Hardloopritme – hoe kan je het beste je hardloopwedstrijd indelen?

Wat is de juiste hardloopritme tijdens een hardloopwedstrijd?

Heb je ingeschreven voor je allereerste hardloopwedstrijd of wil je persoonlijk record gaan verbeteren op een specifieke afstand? In beiden gevallen wil je in het juiste hardloopritme komen en er voor zorgen dat je de hardloopwedstrijd goed indeelt. Je wilt namelijk niet te snel van start gaan, zodat je op het eind veel moet inleveren. Door te voorzichtig te beginnen haal je ook niet alles uit jouw poging om een goede tijd neer te zetten. Hoe weet je dus dat je goed bezig bent en of je in het juiste hardloopritme zit?

Hardlopers zijn doodlopers

Je hebt niks voor niets het spreekwoord hardlopers zijn doorlopers. Daarmee wordt gezegd wie te snel begint, haalt misschien het einde niet. Hetzelfde geldt als jij een persoonlijk record wilt lopen en je te snel van start gaat. Je loopt daarmee boven je kunnen en zal dit altijd op het einde terug moeten betalen.

Het blijft meestal niet bij een aantal secondes dat je op het eind moet terug betalen, maar vaak val je volledig stil en een goede tijd kan je dan wel op je buik schrijven. Door in te hoog hardloopritme te starten heb je ook nog eens meer kans om de man met de hamer tegen te komen. Deze vervelende man wil je niet tegenkomen wanneer je een goede tijd wilt neerzetten.

Niet in het juiste hardloopritme komen door te langzaam starten

Begin je te langzaam aan de hardloopwedstrijd dan ga je de tijd, die je voor ogen had, waarschijnlijk ook niet halen. Op de streep zal je ook nog voldoende overhebben, waarbij je het gevoel overhoudt dat je niet alles uit het hardloopwedstrijd hebt gehaald, dan wat er in zat.

Wanneer je te langzaam start is het moeilijk om in het juiste hardloopritme te komen. Versnellen is altijd veel moeilijker, dan later in de race een beetje gas terug te nemen. Probeer daarom nooit te langzaam te starten aan je hardloopwedstrijd.

Wat is dan het juiste hardloopritme?

Je weet nu waarom je niet te snel of te langzaam moet beginnen aan je hardloopwedstrijd. De vraag die nog niet beantwoord is: wat is dan het juiste hardloopritme?

Het beste hardloopritme is dat je vlot start en weinig moet inleveren op het einde van de race. Begin ongeveer 3 tot 6 procent boven je normale snelheid. Dit is een tempo wat je langere tijd kan volhouden en waar je waarschijnlijk op het eind niet teveel voor hoeft terug te betalen.

In deze video laat ik zien hoe je een tempotraining loopt

Met een tempotraining train je het juiste hardloopritme

Gelukkig kan je voorafgaand je hardloopwedstrijd alvast de juiste hardloopritme trainen. Dit doe je met een tempotraining. Tijdens deze training loop je langere tijd op een hoger tempo. Zo weet je ongeveer wat hoeveel minuten per kilometer voor jou haalbaar is om langere tijd vol te houden. Meestal tijdens een hardloopwedstrijd loop je door de entourage sneller dan je normaal gesproken tijdens je trainingen gewend bent.

Wat vind jij een fijn hardloopritme? Ben jij een snelle of langzamer starter tijdens een hardloopwedstrijd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *