Beginners

Hoe vochttekort een negatief effect heeft op je hardloopprestaties

Welk effect heeft vochttekort op het hardlopen?

Met hardlopen verlies je relatief veel vocht, vooral tijdens warm weer. Omdat je actief bezig bent gaat je lichaamstemperatuur omhoog. Door te transpireren reguleert je lichaam de temperatuur en zorgt er voor dat je niet oververhit raakt. Met het zweten verlies je extra vocht en mineralen. Als je dat niet tijdig aanvult kom je al snel zonder vocht te zitten. Dat wil je zeker voorkomen, want vochttekort heeft een negatief effect op je hardloopprestaties.

Welk effect het vochttekort op je hardloopprestaties?

Om niet oververhit te raken stroom er veel bloed richting de huid. Is er niet voldoende vocht in je lichaam, zal er minder richting je spieren stromen. Je spieren hebben vocht nodig om goed te kunnen functioneren. Vocht is namelijk nodig om glycogeen om te kunnen zetten naar energie en melkzuur af te voeren. Dat kan zich gaan uiten in verlies van coördinatie en in een gevoel van uitputting. Komt je lichaam met nog minder vocht te zitten, dan liggen uitdrogingsverschijnselen op de loer.

Hoe voorkom je vochttekort tijdens hardlopen?

Om het meeste uit je hardlooptraining te halen wil je vochttekort ten alle tijden voorkomen. Hoe zorg je er voor dat je niet zonder vocht komt te zitten en dat je te laat bent met drinken? Eigenlijk moet je net zoveel drinken als je verliest met hardlopen. De vuistregel is dat je ongeveer een liter vocht of sportdrank moet drinken per 10 kilometer. Toch zijn er een aantal factoren die effect hebben op hoeveel vocht je verliest:

  • De intensiviteit van de hardlooptraining
  • De buitentemperatuur
  • De luchtvochtigheid
Hoe, wanneer, wat en hoeveel moet je drinken tijdens hardlopen?

Achteraf bekijken of je voldoende hebt gedronken

Ben je benieuwd of je voldoende hebt gedronken tijdens je hardlooptraining? Dat kan je na je hardloopsessie meten. Weeg jezelf bijvoorbeeld voor en na de hardlooptraining. Het verschil in lichaamsgewicht is het aantal liter wat je kwijt bent geraakt met hardlopen. Daarnaast is de kleur van je urine ook een goede graadmeter om je vochtgehalte te bekijken. Kleurt je urine donker? Dan heb je waarschijnlijk te weinig gedronken tijdens het hardlopen en kan je beter de volgende keer iets meer drinken.

Drink jij voldoende vocht tijdens het hardlopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *