Beginners

Warm blijven in het startvak bij een hardloopwedstrijd

warm blijven in het startvak bij een hardloopwedstrijd

Elke hardloper kent het wel: je hebt jezelf helemaal voorbereid, je warming-up gedaan, en dan… wachten. Je staat in het startvak, samen met honderden of misschien wel duizenden andere lopers. De nervositeit begint al toe te nemen, maar je hebt nog tien, twintig of zelfs dertig minuten voordat je écht van start mag. Ondertussen voel je de kou van de ochtend of een gure wind je lichaam langzaam overnemen. Hoe zorg je ervoor dat je warm kan blijven in het startvak, zonder je energie te verspillen?

Voor mezelf is dit altijd een uitdaging geweest. Vooral bij marathons, waar ik meestal in startvak 3 begint. Dus het duurt even voordat ik echt kan beginnen aan mijn marathonavontuur. Je wilt je ook niet te warm kleden, want na de eerste paar kilometers krijg je het vanzelf warm.

1. Draag oude kleding die je kunt weggooien

Dit is misschien wel de bekendste en meest praktische tip. Voor de start trek ik oude truien, jassen of zelfs een badjas aan die ik niet meer nodig heb. Je kunt ze kopen in de kringloopwinkel of oude spullen van thuis gebruiken. Zodra het startschot klinkt, trek ik alles uit en gooi ik het langs de kant of in een van de inzamelbakken. Veel evenementen zorgen ervoor dat deze kleding wordt geschonken aan goede doelen, dus je helpt er ook nog iemand mee!

Als ik écht niets ouds heb liggen, gebruik ik soms een vuilniszak. Het ziet er niet uit, maar het isoleert verrassend goed en houdt de wind buiten. Je knipt gewoon een gat voor je hoofd en armen, en voilà: een goedkope, wegwerpbare jas.

2. Blijf in beweging

Dit klinkt logisch, maar je moet het wel slim aanpakken. In het startvak kun je natuurlijk geen sprintjes trekken of grote loopsessies doen, maar kleine bewegingen maken al een wereld van verschil. Ik spring rustig op en neer, stretch mijn benen, of doe wat lichte oefeningen, zoals knieheffen en hakken-billen. Het zorgt ervoor dat je bloedsomloop op gang blijft en je spieren niet te stijf worden.

3. Gebruik hand- en voetwarmers

Tijdens koudere races kan je kleine hand- en voetwarmers gebruiken. Deze zijn bij de meeste sportwinkels of online te koop en werken perfect. Je stopt ze in je handschoenen of schoenen, en ze geven urenlang warmte af. Het fijne is dat ze licht en compact zijn, dus je kunt ze ook meenemen en na de start gewoon in je zak steken of weggooien.

4. Houd je hoofd en oren warm

Je verliest een groot deel van je lichaamswarmte via je hoofd, dus zorg ervoor dat je een muts of hoofdband draagt. Zelf kies ik vaak voor mijn Buff hoofdband die mijn oren bedekt. Als het echt koud is, draag ik een gewone Buff die ik later makkelijk kan gebruiken als nekwarmer, of als het echt warm wordt om mijn pols wikkel.

5. Begin slim met laagjes

Tijdens mijn eerste marathons maakte ik vaak de fout om té veel aan te trekken. Het gevolg? Na een paar kilometer voelde ik me alsof ik in een sauna liep. Het zweet liep direct over mijn rug. Inmiddels weet ik beter. Het gaat om slim laagjes dragen die je snel kunt uittrekken. Bijvoorbeeld een dunne hardlooptop onder een t-shirt met lange mouwen, en daarover simpel hardloopjasje, die je makkelijk weer uit kan trekken en eventueel in je hardlooprugzak kan stoppen.

Zo blijf je warm in het startvak

Het wachten in het startvak hoeft geen marteling te zijn, zelfs niet als het koud is. Met een beetje voorbereiding kun je ervoor zorgen dat je spieren warm blijven en je energie bespaart voor waar het écht om gaat: die wedstrijd! Voor mij werkt het combineren van oude kleding, lichte bewegingen en een goede mindset perfect.

Heb jij nog tips om warm te blijven in het startvak? Laat het me weten, ik ben altijd benieuwd naar wat anderen doen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *