Hardloopblessures

Feit of fabel – Is hardlopen slecht voor je knieën?

Is hardlopen slecht voor je knieën?

Zodra ik mensen vertel over mijn plannen voor 100 kilometer hardlopen of in het begin al over de marathons kreeg ik vaak te horen; Waarom zou je dat doen? Hardlopen is slecht voor je knieën! Vaak krijg ik dit soort adviezen van de mensen die nooit hardlopen. Toch heeft mij dit aan het denken gezet. Is hardlopen wel echt zo goed voor je en slijten je knieën echt niet met zoveel kilometers?

Waarom zou hardlopen slecht zijn voor je knieën?

Met hardlopen maak je tienduizenden stappen. Deze voortdurend zelfde beweging zou slecht zijn voor je knieën. Met elke stap die je zet komt spanning te staan op het kraakbeen. Dit kraakbeen dient als kussentje in het gewricht. Hardlopen zou zoveel spanning op dit kraakbeen zetten, dat het na verloop van tijd slijt.

Slijt je knieën echt sneller?

In 2013 is er onderzoek gedaan naar een grote groep hardlopers en wandelaars. Uit dit onderzoek kwam dat hardlopers juist minder last hadden van knie-artrose (slijtage van de knieën). Zelfs het lopen van langere afstanden had geen negatief effect op de slijtage. De onderzoekers in 2013 linkte hun bevindingen aan het gemiddelde lagere gewicht onder sporters.

In 2017 is er weer een onderzoek gedaan naar slijtage onder hardlopers. Uit dit onderzoek kwamen dezelfde resultaten. Gemiddeld lag heup- en knie-artrose 10,2 procent op mensen die niet sporten. Bij hardlopers was de kans op slijtage gedaald naar 3,5 procent. Dit onderzoek was gericht op de recreatieve loper. Professionele hardlopers krijgen wel eerder te maken met slijtage.

Toch een lopersknie opgelopen? Zo kan je het genezen!

Hardlopen is dus goed voor je knieën

Uit onderzoek bleek dat hardlopen juist je knieën beschermd tegen slijtage. Het kraakbeen heeft namelijk belasting nodig om soepel te blijven. Hardlopen heeft dus een positief effect op je knieën. Er zijn wel echter gevallen waarbij hardlopen je knieën kan beschadigen. Heb je een te hoog BMI en last van overgewicht? Het overgewicht zorgt voor meer druk op de gewrichten en vergroot de kans op overbelasting. Hetzelfde geldt voor spierzwakte rondom de gewrichten.

Hardlopen is dus zeker niet slecht voor je knieën! Het helpt juist de slijtage in gewrichten te voorkomen. Blijf uiteraard wel verstandig en verantwoordelijk hardlopen en besteed aandacht aan pijntjes!

2 gedachten over “Feit of fabel – Is hardlopen slecht voor je knieën?

  1. Heel interessant artikel! Het klopt dat veel mensen zeggen dat hardlopen slecht is voor je knieën en zelfs knie artrose kan veroorzaken. Ik denk dat er meer focus gelegd moet worden om verantwoord hard te lopen. Denk dus goed aan je houding en koop goede schoenen! Dit voorkomt vele blessures.

    Groetjes,
    Felix

    1. Hoi Felix, dat is zeker waar. Vaak worden knie problemen veroorzaakt doordat mensen ongetraind teveel van hun lichaam vragen. Juist met een verantwoordelijke opbouw kan het je knieën versterken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *