Beginners

5 tekenen dat je een rustdag nodig hebt

Tekenen dat je een rustdag nodig hebt

Met alleen hardlopen wordt je geen betere en snellere hardloper. Naast de hardlooptrainingen is rust net zo belangrijk. Tijdens deze periode herstel je van de voorgaande training en wordt je lichaam sterker. Wanneer weet je dat je lichaam rust nodig heeft? Je lichaam geeft dat vanzelf aan! Met deze 5 tekenen weet je dat je een rustdag nodig hebt.

Je rusthartslag is hoger dan normaal?

Start je de dag met een verhoogde rusthartslag? Dan heb je iets onder de leden of is je lichaam aan het herstellen. Meet je rusthartslag door elke dag op hetzelfde tijdstip te tellen of gebruik een hartslagmeter. Slaat deze hoger uit dan normaal? Neem dan een extra rustdag!

Slechte nachtrust gehad?

Heb je meerdere dagen achter elkaar slecht geslapen? Dan heeft je lichaam nog niet de tijd gekregen om goed te herstellen. Tijdens een goede nachtrust komen er veel groeihormonen vrij, die de spiervezels weer herstellen. Door slecht te slapen zijn je spieren nog niet hersteld voor een volgende hardlooptraining.

Gebrek aan energie is één van de tekenen dat je een rustdag nodig hebt

Iedereen kent wel het moment dat je uit bed stapt en je helemaal geen energie hebt. Sommige hardlopers pushen zichzelf er doorheen en gaan toch hardlopen, is dit wel zo verstandig? Het gebrek van energie kan ook een teken zijn van overtraind zijn. Een rustdag heeft dan een beter effect op je lichaam, in plaats van te gaan hardlopen.

Waarom is het hebben van rust belangrijk na het hardlopen

Je bent ziek

Je immuunsysteem krijgt na een zware inspanning een flinke tik te verduren. De kans dat je een ziekte oppikt is daarom groter. Eenmaal ziek is het verstandig dat je extra rustdag inlast. Word eerst helemaal beter, voordat je weer de hardloopschoenen aan trekt. Je lichaam heeft alle energie nodig om te herstellen van de ziekte.

Meer dan 2 procent gewicht verloren

Ben je na een zware training meer dan 2 procent lichaamsgewicht verloren? Misschien voor sommige klinkt dat als muziek in de oren, maar 2 procent per dag is teveel. Dit gewicht zal grotendeels uit vocht bestaan. Je vochthuishouding is niet goed en rust is nodig om deze weer te herstellen. Eenmaal de vochthuishouding weer goed? Dan kan je weer je hardloopschoenen aantrekken om een rondje te gaan hardlopen.

Welke tekenen geven jouw lichaam als je rust nodig hebt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *