Hardloopblessures

Vermoeide benen tijdens het hardlopen? Daar hebben we allemaal weleens last van!

Vermoeide benen tijdens en na het hardlopen

Zware of vermoeide benen hebben we helaas allemaal weleens gehad tijdens het hardlopen. Het komt altijd op een tijdstip dat je niet wilt. Waarschijnlijk heb je nog genoeg adem nodig, maar je benen willen gewoon niet meer verder. Wat kan je doen tegen vermoeide benen tijdens het hardlopen? Deze hardlooptips helpen je op weg.

Je hardloopschema is niet heilig

Een hardloopschema is een geweldig middel om mee te trainen naar een specifiek doel, maar het is niet heilig. Heb jij vermoeide benen en de training die op de planning stond kan je niet uitlopen? Ga dan niet alles op alles zetten om toch de training uit te lopen. Je maakt waarschijnlijk meer kapot, dan je er profijt van hebt. Las de hardlooptraining af, morgen is er weer een nieuwe kans.

Vermoeide benen tijdens het hardlopen omdat de tank leeg is

Je benen hebben flink wat energie nodig tijdens het hardlopen. Wanneer de energietank leeg is kom je de zogenoemde man met de hamer tegen. Van het ene op het andere moment voelen je benen opeens loodzwaar. Het is belangrijk dat je voor dit moment genoeg energie inneemt, zodat de tank niet helemaal leeg raakt.

Dit kan je doen door bijvoorbeeld een energiegel te nemen. Drink daarna een paar slokken water, je lichaam kan dan sneller de energie opnemen. Drink en eet nog wanneer je nog goed voelt. Als je de man met de hamer bent tegengekomen, dan ben je te laat.

4 tips om vermoeide benen te voorkomen tijdens het hardlopen

Compressiekleding kan het verschil maken tussen vermoeide benen of niet

Met het juiste hardloopkleding kan je er voor zorgen dat je minder snel last hebt van vermoeide benen tijdens het hardlopen. Met compressiebroeken of –sokken worden je beenspieren gestimuleerd. De doorbloeding is beter, waardoor ze minder snel vermoeid raken.

Pas je tempo aan

Merk je tijdens het hardlopen dat je het hardlooptempo niet lang meer vol gaat houden? Pas dan je tempo aan voordat je benen helemaal op zijn. Je kan op verschillende manieren je tempo verlagen om de benen te ontzien:

  • Verklein de paslengte
  • Hardloop in een lagere pasfrequentie
  • Til je benen hoger op (ook gelijk goed voor de doorbloeding)

Toch vermoeide benen opgelopen tijdens het hardlopen?

Je kan helaas niet altijd voorkomen dat je zware benen krijgt. Gelukkig kan je mentaal vaak nog de knop omdraaien, zodat je toch nog die felbegeerde finishlijn haalt, of de hardlooptraining kan afronden. Meestal kan je lichaam namelijk veel meer hebben dan je daadwerkelijk denkt. Met de volgende tips kan jij de knop omdraaien en de focus verleggen ben de vermoeide benen:

  • Verleg je gedachtes en denk aan iets leuks,
  • Of denk juist aan iets negatiefs en probeer dat van je af te rennen
  • Visualeer alvast dat jij de finishlijn passeert
  • Focus je niet op hoeveel kilometer je nog moet, maar op de eerst volgende drankpost of iets in de verte

Gaat het echt niet meer? Stop dan. Je lichaam geeft niets vóór niks het signaal dat je benen op zijn. Wanneer je benen helemaal op zijn en je toch door blijft gaan is de kans op hardloopblessures groot en dat is het laatste wat je wilt!

Heb jij vaak last van vermoeide benen tijdens het hardlopen, wat helpt bij jou om toch door te zetten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *