Hardlopen

Hardlooproute maken: met deze 5 manieren is het een makkie!

Zelf een hardlooproute maken is een makkie!

Elke keer hetzelfde hardlooprondje lopen kan gaan vervelen. Om de hardlooptrainingen interessant te houden is het goed om regelmatig een andere route te rennen. Niet alleen loop je eens door een andere omgeving, maar je wordt ook regelmatig verrast met wat voor pareltjes je in de buurt hebt. Hoe kan je vooraf een hardlooproute maken?

1. Hardlooproute maken met afstandmeten.nl

Mijn favoriete manier om een hardlooproute te maken is via de website afstandmeten.nl. Het is niet alleen makkelijk om een route uit te zetten, maar je kan hem daarna ook nog eens exporteren naar een .GPX bestand. Met dit bestand kan je de route op een sporthorloge of mobiele telefoon zetten. De hardlooproute is makkelijk te maken via ene punt naar het andere punt te klikken. Het grote voordeel van afstandmeten.nl is dat hij alle kleine voetpaadjes ook herkent. Je kan dus makkelijk een gedetailleerde hardlooproute maken.

2. Gebruik de gratis eRoutes app

Geen zin om zelf een hardlooproute te maken? Gebruik dan de gratis eRoutes app. Met deze app geef je aan hoeveel kilometer je wilt gaan hardlopen en vervolgens worden er 3 verschillende hardlooproutes aangeboden. Onderweg krijg je ook nog eens feedback hoe je moet hardlopen. Door de feedback hoef je niet telkens op je telefoon te kijken of je nog niet verdwaald bent.

3. Met de fietsrouteknooppunten kan je een hardlooproute maken

Door heel Nederland vind je de fietsrouteknooppunten. Op bijna elke hoek van de straat vind je wel een bordje met een nummer. Op verschillende punten vind je ook een plattegrond waar deze fietsrouteknooppunten staan beschreven. Je vind op deze plattegrond ook de afstand tussen de verschillende fietsrouteknooppunten. Hiermee kan je een prima hardlooproute maken. Kies via welke punten je wilt hardlopen. Door de borden te volgen kan je niet verdwalen en weet je vooraf ook al hoeveel kilometer je gaat hardlopen.

4. Loop zelf een andere route en zie achter af de route

De leukste manier om een andere hardlooproute te maken is door de stoute hardloopschoenen aan te trekken. Ga gewoon hardlopen, zoals je normaal gesproken ook zou doen. In plaats van je vaste hardlooprondje te lopen, sla een keer een andere straat in en loop door onbekend gebied. Je zal verrast zijn met de mooie paden die je in de buurt allemaal kan vinden. Achteraf kan je de hardlooproute terug zien via verschillende hardlooppaps of sporthorloge.

5. Zoek een bestaande GPX route op

Een ideale manier om nieuwe routes te vinden is door bestaande GPX routes op te zoeken. Er zijn verschillende manieren om deze te vinden of ook makkelijk zelf te maken. Met manier van een hardlooproute maken weet je vooraf exact welke ronde en afstand je gaat lopen. Bevalt de route? Dan kan je in de toekomst makkelijk de GPX route erbij op zoeken en weer hetzelfde rondje lopen!

Maak jij weleens een hardlooproute en op welke manier doe jij het?

2 gedachten over “Hardlooproute maken: met deze 5 manieren is het een makkie!

 1. Beste Wim, heb je al een goed alternatief gevonden voor ERoutes
  Ik gebruikte het veel wanneer ik op plekken ben waar ik de weg niet ken maar heb nog geen alternatief kunnen vinden.
  Groet,
  Rudie Marsman

  1. Hoi Rudie,

   Ik zag dat bij de Strava (volgens mij is dat wel alleen met een Premium account) je ook voor aangemaakte routes kan downloaden. Aan de hand van je startpositie en afstand geeft hij een aantal routes. Wellicht is dat een optie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *